Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelen

Autodiefstal voorkomen met simpele maatregelen Vooral relatief nieuwe auto’s zijn in trek bij autodiefstal. Autodieven hebben het met name gemunt op auto’s van het merk Volkswagen, Honda en BMW. Wie zijn ogen open houdt en al bij het kopen van een auto aandacht besteedt aan belangrijke details, kan zichzelf later een hoop problemen besparen. Maar zelfs de beste diefstalbeveiliging kan alleen effectief zijn als alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen zijn genomen bij het verlaten van het voertuig. Want ook zonder dure maatregelen kan je je goed tegen autodiefstal beschermen: een aantal tips dat het risico op diefstal van je auto kan verminderen. Want autodieven hebben het maar zelden "toevallig" op jouw auto voorzien. En bedenk dat ook navigatieapparaten, autoradio's en mobiele telefoons populair zijn bij autodieven. Zorg dat van buitenaf voor een potentiële dief duidelijk is: "hier valt niets te halen".

Nieuwe auto’s worden het meest gestolen

Bezitters van een auto jonger dan 3 jaar lopen de meeste kans om slachtoffer te worden van autodiefstal. Ze zijn maar liefst tweemaal zo vaak bij diefstal betrokken dan voertuigen van bijvoorbeeld 8 tot 10 jaar oud. Een al enige tijd gebruikte truc van autodieven staat bekend onder de term: ‘keyless’ stelen. Men onderschept het radiosignaal tussen auto en autosleutels. Het is een zeer succesvolle methode om vooral de allernieuwste auto's te stelen. Met name auto's van hoge kwaliteit, SUV-modellen en pick-up trucks hebben de belangstelling van dieven.

Een auto met keyless-entry-systeem stelen: zo werkt het

De meeste moderne auto's krijg je open zonder een sleutel in het slot te steken. Met de allernieuwste sleutels hoef je niet eens op een knop te drukken, maar hoef je de sleutel alleen bij je te hebben als je in de auto wilt stappen. En juist daar schuilt het gevaar. Bij zogenaamde "keyless entry"-systemen kan je wegrijden zonder een sleutel in het contact te steken. En zodra je de motor hebt uitgeschakeld en je van je auto wegloopt, vergrendelt deze zichzelf. Een fantastische uitvinding! Maar ook de ideale omstandigheden voor een nieuwe truc om de auto's te stelen. Zonder ook maar iets te hoeven beschadigen.

De sleutelscanner en de autoscanner
Autodieven hebben speciale apparaten die uit twee delen bestaan: de sleutelscanner en de autoscanner. De sleutelscanner wordt zo dicht mogelijk bij de autosleutels gebracht. Die zenden altijd een zwak signaal uit. Dat permanente signaal laat aan de auto weten als die zich in de directe omgeving bevindt "Ga open en laat je wegrijden". De autoscanner ontvangt het vanuit de sleutelscanner doorgeleide signaal, kopieert dat en houdt dat in een geheugenchip vast. Zelfs als de echte autosleutel weer verder verwijderd is. Dat is namelijk het geval wanneer de autodief met het voertuig, dat zich zo vrijwillig voor hem geopend heeft, er vandoor rijdt. En dan kan het snel gaan. Binnen enkele uren bevindt zich de auto doorgaans in het buitenland.

Hoe kan je je auto met contactloze sleutel beschermen?

Erg effectief, maar niet goedkoop: koop een speciaal afgeschermde sleuteletui. Ook sommige leveranciers van mode-accessoires bieden extra afgeschermde sleuteletuis aan, zoals bijvoorbeeld de lederwarenfabrikant Picard. Dankzij een ingebouwde Cryptalloy-technologie, kunnen de gegevens van je sleutels bij gebruik van deze sleuteletuis niet worden uitgelezen (ze er zijn zowel voor vrouwen als voor mannen). Andere maatregelen die kan overwegen:
  • Als je er een hebt, parkeer je auto dan in de afgesloten garage;
  • Laat de autosleutels niet direct achter de voordeur liggen maar een paar meter verderop. Liefst zo ver mogelijk in de woning;
  • Het klinkt als een complottheorie, maar het werkt: pak de sleutel dik in aluminiumfolie in om de radiogolven af ​​te schermen;
  • wees attent als mensen zich in de directe omgeving van auto en sleutel bevinden. Bijvoorbeeld bij het verlaten van een voor jou gereserveerde bedrijfsparkeerplaats;
  • Let tijdens het parkeren op opvallende dingen of gedragingen in de buurt van de auto. Bijvoorbeeld kleine dozen of achteloos neergezette rugzakken of aktetassen waarin zich de scanners kunnen bevinden.

Autosleutel met bewegingssensor

Continental, een Duitse leverancier van auto-accessoires, heeft een keyless-go-systeem ontwikkeld dat autodiefstal kan voorkomen. Bij die nieuwe techniek is de contactloze sleutel uitgerust met een bewegingssensor. Zodra die geen beweging meer waarneemt, gaat hij volledig offline en verzendt geen signalen meer die onderschept kunnen worden. Maar alleen BMW, Ford en Mercedes hebben aangekondigd om die bewegingsmelder in hun autosleutels te integreren. Porsche, VW en Audi wezen op alternatieve technologieën die werden getest. De bewegingssensor kost 40 cent per autosleutel en zou die slechts 10 tot 15% duurder maken in massaproductie. Maar zelfs dié geringe extra kosten voor meer veiligheid wilden de meeste autofabrikanten niet maken.

Minder diefstal van oudere auto´s

Al enige jaren is er een fikse daling waar te nemen van het aantal autodiefstallen bij oudere modellen. Maar daar staat tegenover dat de nieuwere modellen aanzienlijk meer worden ontvreemd. Dieven focussen dus meer en meer op nieuwere auto’s. Moderne technieken zoals de 'Polensleutel' bieden hen steeds meer mogelijkheden om in nieuwere modellen in te breken. Steeds vaker daarentegen wordt ook de diefstal van oldtimers waargenomen.

Welke automerken zijn favoriet bij autodiefstal?

Ook hebben criminelen een duidelijke voorkeur voor bepaalde merken en types. Auto´s van het merk Volkswagen, Honda of BMW bijvoorbeeld, worden twee- tot driemaal zoveel gestolen dan andere auto´s. Het zijn merken die op tweedehands automarkten grif van de hand gaan.

Nog meer tips tegen autodiefstal

Bezitters van een auto kunnen zelf een aantal maatregelen treffen om het risico op autodiefstal zo klein mogelijk te maken:
  • de woning goed beveiligen zodat criminelen niet in het bezit van de autosleutels kunnen komen;
  • een goed werkend alarm- of volgsysteem in de wagen (laten) aanbrengen;
  • aanbrengen van mechanische beveiligingen die het versnellingsmechanisme of de stuurinrichting blokkeren;
  • parkeer je auto op vakantie in de garage van het hotel of op een bewaakte openbare parkeerplaats. Vermijd donkere of verlaten wegen;
  • sluit je auto altijd af en vergeet de vensters en de kofferruimte niet!
  • wees voorzichtig bij benzinestations en verlies je auto niet uit het oog. Gelegenheid maakt de dief! Sluit de auto ook af als je die slechts kort verlaat om te betalen;
  • controleer na het afsluiten van je auto of die ook wel daadwerkelijk vergrendeld is. Criminelen kunnen tegenwoordig met afstandsbediening de werking van de centrale vergrendeling verstoren;
  • laat nooit de originele papieren in de auto liggen. Maak voor de zekerheid kopieën van je autopapieren en alle overige belangrijke documenten. Laat die kopieën thuis om in een onverhoopt geval erop terug te kunnen vallen voor de voertuiggegevens;
  • wees alert als je auto wordt gefotografeerd, beoordeeld of gecontroleerd door vreemden en informeer eventueel de politie.

Hogere verzekeringspremie populaire auto's

In 2012 werd in Nederland voor niet minder dan 100 miljoen euro aan relatief nieuwe auto’s gestolen, aanzienlijk meer dan het jaar ervoor. Het meest favoriet bij het boevengilde was de Honda CR-V. Om die ontwikkeling financieel het hoofd te kunnen bieden, overwegen verzekeraars om in de toekomst de premies te relateren aan het diefstalrisico van de wagens. Nederlandse schadeverzekeraars volgen daarmee de verzekeraars in Engeland en Duitsland waar een dergelijke premiedifferentiatie al langer praktijk is. Bezitters van populaire auto’s zoals BMW, Volkswagen en Honda zullen als gevolg van die maatregel jaarlijks tientallen euro’s duurder uit zijn voor hun autoverzekering.

Autobeveiliging achterhaald

Er valt iets te zeggen voor bovenstaande stelling. De crimineel is fabrikant, politieapparaat en eerzame burger steeds een stap voor. Want in het digitale tijdperk valt vrijwel elke beveiliging te hacken, van boordcomputer en alarmsysteem tot het meest geavanceerde securitysysteem. Feitelijk lopen we met zijn allen altijd achter de feiten aan ("achter de criminelen aan", zo je wilt):
  • als meest efficiënte diefstalbeveiliging geldt volgens kenners nog altijd het stalen pedaalslot;
  • maar ook verborgen startonderbrekers met sleutel kunnen goede dienst bewijzen;
  • en autobezitters zelf zijn ook zeer inventief. Wat bijvoorbeeld te denken van de automobilist die op een geheime plek een schakelaar had aangebracht die de benzinetoevoer blokkeerde? Simple comme bonjour!

Navigatieapparaten, autoradio's en mobiele telefoons

Navigatieapparaten, autoradio's en mobiele telefoons zijn niet alleen populair bij automobilisten. Ook voor dieven zijn ze begeerde artikelen. Wie zulke waardevolle spullen onbeheerd in de auto achterlaat, wordt maar al te gemakkelijk slachtoffer van de dieven.

Maak voor jezelf een checklist met belangrijke tips waaraan je moet denken voordat je de auto verlaat. Zorg dat van buitenaf voor dieven duidelijk is: "hier valt niets te halen".
  • Laat je navigatieapparaat en mobiele telefoon niet onbeheerd achter in de auto; Ervaren dieven kennen elke gangbare plek om die te verstoppen;
  • Neem alle afneembare bedieningspanelen en gegevens-CD’s van navigatiesystemen mee;
  • Verwijder ook de houder van het navigatiesysteem aan de binnenkant van de voorruit. Want dieven breken auto's ook open, als ze alleen de houder van een navigatiesysteem buitenaf zien;
  • Maak een foto van je navigatieapparaat;
  • Kies een autoradio of multimediasysteem dat technisch voldoende is beschermd tegen diefstal. Het is een voordeel als de afzonderlijke componenten van het systeem op verschillende locaties in het voertuig zijn geïnstalleerd;
  • Noteer in ieder geval de individuele apparaatnummers van je autoradio, autotelefoon en navigatieapparaat. Als het navigatiesysteem geen individueel apparaatnummer heeft, voorzie het apparaat dan van een eigen nummer;
  • Noteer van elk individueel apparaat gegevens als fabrikant en type apparaat;
  • Parkeer je voertuig indien mogelijk op bewaakte parkeerplaatsen, in een garage of op zijn minst op een verlichte plek;
  • Waarschuw de politie als mensen op ongewone tijden van dag of nacht in de buurt van je wagen rondhangen.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto starten zonder sleutel: KessyVoor de Volkswagen Golf, Scirocco en Tiguan is er tegenwoordig een systeem waarbij de auto zonder sleutel kan worden ges…
Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal: kun je autodiefstal voorkomen?Autodiefstal, je hoort het steeds vaker. Maar kun je dan niets doen tegen autodiefstal? Het antwoord daarop is JA, allee…
Zelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalZelf beveiligingsmaatregelen treffen tegen autodiefstalOok autodieven gaan met de tijd mee. Voor de nieuwste beveiligingsmethodes en mogelijkheden vergaren zij informatie, ken…

Vakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingVakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingHoe haal je je vakbekwaamheid code 95 snel en goedkoop? Onder welke regeling val je gezien de datum waarop je je rijbewi…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • In januari 2013 gepubliceerde cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit
  • https://www.picard-lederwaren.de/Damen/Accessoires/Schluesseletui/Schluesseletui-picard-5.html
  • https://www.autobild.de/artikel/sicherheitsrisiko-keyless-go-5413582.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 14-10-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.