Het Ruiterbewijs (rijbewijs voor de recreatieruiter)

Het Ruiterbewijs (rijbewijs voor de recreatieruiter) Rijden op een paard door de bossen is een prachtige manier om te recreëren. Je geniet van de buitenlucht met je paardenvriend, galoppeert over zandpaden en stapt over bochtige bospaadjes. Toch ontkomt een ruiter er vaak niet aan om over de openbare weg te moeten rijden. Voordat je in het bos bent zul je vaak een stuk langs of over de weg moeten. Voor ruiters die met regelmaat over de openbare weg rijden is het zinvol om het Ruiterbewijs te halen. Wat houdt dit precies in en hoe ziet het examen er uit?

Verkeersmak

Lang voordat er gemotoriseerd vervoer bestond reden paarden op de wegen in Nederland. Met de opmars van de auto zijn paarden langzaam uit het straatbeeld verdwenen. De functie van het paard verschoof van vervoersmiddel naar recreatief en sportmiddel. Toch rijden er vooral in de zomermaanden, heel wat ruiters met hun paard op de openbare weg. Dit kan voor spannende situaties zorgen in het verkeer. Paarden worden niet verkeersmak geboren, daar moeten ze voor worden getraind. Dat betekent dat paarden rustig moeten leren wennen aan verkeer. Van een vluchtdier verlangen dat het zijn instinct negeert vergt geduld en rust. Daarnaast dienen andere weggebruikers kennis te hebben van de reacties van een paard waardoor zij beter kunnen anticiperen op een paard op de openbare weg.

Het Ruiterbewijs

Een Ruiterbewijs kan worden gezien als een rijbewijs voor ruiters. In tegenstelling tot een regulier rijbewijs, is een Ruiterbewijs niet verplicht. Toch dienen alle ruiters die zich op de openbare weg bevinden kennis te hebben van de regelgeving in het verkeer. De Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter Nederland (SRR Nederland) geeft deze ruiterbewijzen af. Door het behalen van het Ruiterbewijs draag je als ruiter bij aan het veiliger uitoefenen van de paardensport en versterk je de positie van de recreatieruiter in Nederland.

Van een ruiter met het Ruiterbewijs op zak mag je het volgende verwachten:
  • De ruiter heeft voldoende kennis en vaardigheid om op het terrein en op de openbare weg te rijden
  • De ruiter kan verantwoord omgaan met het paard
  • De ruiter weet zich als gast te gedragen op het terrein
  • De ruiter weet dat er geen last of schade aan anderen mag worden toegebracht
Het Ruiterbewijs is erkend door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.

Het examen

Het examen voor het Ruiterbewijs bestaat uit twee gedeeltes, een theorie-examen en een praktijkexamen.

Het theorie-examen kan worden voorbereid door middel van een lesboek en oefenvragen op de website van de SRR. Het theorie-examen bestaat uit 35 vragen die gemaakt moeten worden binnen 50 minuten. De kandidaat moet minimaal 28 vragen goed hebben om te slagen voor het theoriegedeelte.

Het praktijkexamen bestaat uit een rijproef en een verkeersrit. De rijproef wordt afgelegd op een buitenterrein van tenminste 3000 vierkante meter, met maximaal tien deelnemers tegelijk. De volgende toetsingsonderdelen moeten worden getoond: op- en afstijgen, het been optillen, stap, draf en galop zowel individueel als in de groep, doorzitten en lichtrijden, met één hand rijden, draven zonder beugels, verlichte zit, door een smalle doorgang rijden en enkele keren vanuit galop een oxer van 50 cm breed en 60 cm hoog springen. De verkeersrit wordt in tweetallen gereden, waarbij de voorste ruiter steeds moet worden afgewisseld. De rit voert door de bebouwde kom en moet, waar mogelijk, in draf worden verreden. Aandachtspunten zijn: het richting aangeven, omkijken, rekening houden met andere weggebruikers en het op elkaar letten.

Extra regelingen

Ook voor westernruiters is het mogelijk om het ruiterbewijs te halen. Voor hen gelden er enkele aanvullende regels. Zij mogen met een snaffle rijden, dienen ook een cap te dragen en de te springen hindernis is verlaagd naar een oxer van 40cm hoog en 40cm breed. Voor gangenpaarden zijn er minder wijzigingen nodig. Alle regulieren eisen gelden voor deze combinaties, maar wanneer zij geen draf kunnen tonen op het betreffende paard mag er van paard worden gewisseld.
Het is sinds kort toegestaan om het examen af te nemen met een bitloos hoofdstel.

KNHS

De KNHS is de ruitersportbond. Wie een Ruiterbewijs heeft, is automatisch lid van de KNHS. Het Ruiterbewijs is twee jaar geldig, en kan worden verlengd door het lidmaatschap bij de KNHS te verlengen.

Verzekering

De houders van een geldig Ruiterbewijs zijn verzekerd tegen schade toegebracht aan derden tijdens een recreatieve rit. Deze verzekering is echter dubbelop. Vrijwel iedereen is immers WA-verzekerd.
© 2011 - 2024 Shirleyp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ruitervakanties in NederlandRuitervakanties in NederlandDe meeste mensen zullen het woord ponykamp wel herkennen. Een heel weekend je eigen pony waarmee je allerlei leuke ritte…
Buiten rijden met je paardDroom jij er ook zo van om met je paard over het strand te galopperen? Of op trektocht te gaan over het platteland? Ontd…
Paardrijden met een bodyprotector of airbagvestSteeds meer mensen dragen bij het paardrijden een bodyprotector of airbagvest. Heel verstandig want hiermee worden de we…
Senioren: rijbewijs verlengenEen rijbewijs heeft een beperkte geldigheid, namelijk tien jaar. Wanneer de geldigheid verloopt moet het rijbewijs worde…

Verkeersknooppunten NederlandJe kent het wel: je zit in de radio en luistert naar de verkeersberichten. Daarin wordt gesproken over een verkeersknoop…
Regeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensRegeling Voertuigen - Lengte voertuigen en aanhangwagensDe Regeling Voertuigen -voorheen Reglement Voertuigen- is een onderdeel van de Wegenverkeerswet 1994. In de regeling zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eliens, Pixabay
  • www.srr-nederland.nl, Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiters Nederland
Shirleyp (65 artikelen)
Laatste update: 06-08-2019
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.