Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig?

Autorijden als de wegen glad zijn: hoe rijd je veilig? Autorijden als het glad is op de wegen. Tijdens winterse buien is het soms beter om de auto helemaal te laten staan. Maar soms kan dat niet omdat de plicht roept. Of omdat er iets met iemand aan de hand is dat dringend om bezoekt vraagt. Voor rijden op gladde wegen zijn een aantal regels. Voorzichtigheid is er eentje van. Maar er moet meer gebeuren om op gladde wegen auto te rijden. Autorijden als de wegen glad zijn, je vindt er hier allerlei tips over.

Snelheid aanpassen bij gladde wegen

Bij gladde wegen is het allereerst van groot belang dat de snelheid wordt aangepast. Een weg die bedekt is met sneeuw en dus glad, vraagt om lage snelheden. Gebeurt er dan toch iets dan is nog meestal nog bij te sturen en zijn de gevolgen vaak minder ernstig. Bij een hoge snelheid raken automobilisten ook veel sneller van de weg, omdat een beetje bijremmen dan onvoldoende is. Overigens gaat het er dan ook om dat er echt veel minder hard gereden wordt. Soms kan met gladheid niet harder dan 20 kilometer per uur worden gereden over de snelwegen en in sommige gevallen als het echt spekglad is, is dat nog veel te snel. Dan wordt het gewoon stapvoets rijden.

Tijdig remmen bij gladheid

Als een automobilist te hard remt op een gladde weg raakt hij in een slip. De wielen verliezen dan namelijk de grip op de weg en die grip is al veel kleiner (zelfs vier keer kleiner dan bij normaal weer) bij sneeuw op de weg. Goed de situatie voor de auto in de gaten houden en dat op lange afstand doen zorgt er voor dat iemand op tijd kan remmen en daarbij niet een noodstop hoeft te maken. Want die werkt niet bij dergelijk weer en zorgt dus voor nog meer brokken.

Afstand houden van andere automobilisten

Als het glad is op de weg is de remweg ook veel langer. Het is dus belangrijk om een heel eind achter de voorganger te blijven zodat als er iets gebeurt er nog voldoende ruimte is.

Niet met schoenen met sneeuw achter het stuur

Veel automobilisten hebben wel eens gemerkt dat hun schoenen van de pedalen vlogen als ze net in de sneeuw hadden gelopen. Dat risico is groot bij winters weer. Maak schoenen of laarzen dus eerst droog. Ga eerst zitten in de auto, tik de schoenen eerst even af aan de buitenkant van de auto en veeg ze dan af aan de mat.

Goede banden – de besten achter

Natuurlijk is het met winters weer het beste om winterbanden te hebben. Maar ook normale banden moeten van goede kwaliteit zijn en veel profiel hebben. De banden met het meeste profiel horen overigens de achterbanden te zijn. Op die plaats is de meeste grip nodig.

Wegrijden bij gladheid

Wie wegrijdt op een glad stuk weg kan de auto het beste in de tweede versnelling zetten. Dit zorgt ervoor dat de wagen niet abrupt naar voren schiet en in de slip terecht komt.

Stabiel sturen bij gladheid: geen ruk aan het stuur geven

Wie onverwachte bewegingen aan het stuur maakt, heeft grote kans dat hij van de weg glijdt bij gladheid. Dus geen ruk aan het stuur geven, maar zo recht mogelijk rijden. Bij scherpe stuurbewegingen verliest de auto direct de grip op de weg en glijdt door in de oorspronkelijke rijrichting.

Rustig aan doen

Haast is op gladde wegen de slechtste raadgever die een mens kan bedenken. Wie ergens persé op tijd moet zijn, moet dus gewoon heel vroeg vertrekken. Dan kan rustig gereden worden en daar vraagt winters weer nu eenmaal om.

Winterbanden voorkomen echt niet alles als het glad is op de weg

Natuurlijk zijn winterbanden ingesteld op winterse buien en een koud wegdek. Maar het betekent niet dat mensen dan maar als gekken kunnen jakkeren als de weg glad is. In tegendeel: ook met winterbanden krijgen mensen gewoon ongelukken. Minder voorzichtig zijn is er echt niet bij als Koning Winter zijn intrede op de wegen heeft gedaan.

De bocht nemen bij gladheid

De bocht nemen op gladde wegen vraagt om voorzichtigheid. Voor de bocht moet afgeremd worden, want remmen in de bocht zelf vergroot het slipgevaar. Bovendien is gasgeven in de bocht ook vragen om problemen. Doe dat dus niet, maar laat de auto gewoon uitrollen tot de bocht voorbij is en geef vervolgens op een recht stuk weer langzaam en voorzichtig gas.

Jas uit in de auto in de winter

In de winter is het koud. Sommige mensen zitten daarom als Michelinpoppen achter het stuur. Ook dat bevordert de veiligheid niet en het is in dat soort omstandigheden verstandiger om iets aan te trekken dat de bewegingsvrijheid van de armen niet belemmert.

Toch in de slip?

Soms gebeurt het toch: in een slip. Trap in dat geval direct de koppeling in en stuur de auto naar de richting die u wilt. Als u dan gewoon blijft glijden, probeer dan rustig bij te remmen. Slippen betekent echter in de meeste gevallen wel dat de snelheid te hoog was.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verkeer - Winter, gladheid en autorijdenVerkeer - Winter, gladheid en autorijdenAuto rijden in de winter bij ijzel, sneeuw en gladheid. Alhoewel we in Nederland niet vaak meer geconfronteerd worden me…
Tips bij sneeuwval in het verkeerTips bij sneeuwval in het verkeerWanneer de eerste sneeuwvlokken neerdalen in Nederland kun je het alweer raden; Chaos op de weg, en het volledige verkee…
Vredestein autobandenVredestein autobandenVredestein is een zeer bijzonder bedrijf wat alle bedrijfsprocessen tot in de finesses beheerst. Er worden ook grote inv…
Fietsen terwijl het glad is: veilig fietsen als het glad isFietsen door de sneeuw of op een gladde weg kan erg gevaarlijk zijn. Maar er zijn een aantal trucs waardoor je de minste…

Loodsen ook bij nacht en ontij op de verraderlijke ScheldeSinds de 15e eeuw spelen loodsen een belangrijke rol in de scheepvaart van Zeeland. Vanaf die tijd is een schipper verpl…
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Reactie

Gre van den Bos, 05-02-2015
Vroeger heb ik geleerd dat als je bij glad weer plotseling moet remmen, je de koppeling in moest trappen en pompend remmen. Is dat voor de auto's van tegenwoordig nog van toepassing? Reactie infoteur, 10-02-2015
Ja hoor dat is nog steeds van toepassing.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-12-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Verkeer
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.