Fietsversnelling en remmen vervangen/afstellen

Een fietsversnelling afstellen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van de versnelling van een fiets gaat heel eenvoudig. Net als het vervangen van de remblokken op een fiets. Hoe je dat allemaal moet doen kun je in dit artikel lezen. Geef geen geld uit aan reparaties die je zelf kunt doen!

Fietsrem afstellen en remblokjes vervangen

Het is belangrijk om frequent de remmen van de fiets te controleren op juiste werking. Remmen slijten door het gebruik er van. De remkabels van de fiets kun je spannen bij de remgrepen die aan het stuur zijn bevestigd. Je kunt hiervoor draaien aan een klein metalen ringetje dat aan het einde van de kabelhoes zit.

Om de remmen van een fiets goed af te kunnen stellen heb je een aantal dingen nodig. Dit geldt ook voor het vervangen van de remblokjes op de fiets. De volgende zaken heb je daarvoor minimaal nodig:
  • een set remblokjes
  • enkele ringsleutels
  • enkele steeksleutels
  • een waterpomp- of combinatietang
  • een schroevendraaier
  • wat vaseline of vet

Hoe vervang je remblokjes?

Wanneer de groeven op de remblokjes zijn dichtgeslibd met straatvuil dan kun je deze schoonmaken met een borsteltje. Als de blokjes helemaal zijn versleten is het tijd om ze te vervangen. Om dit te doen maak je eerst de remkabel los. Draai hiervoor de kabelspanner bij de remgrepen aan het stuur zo ver mogelijk los. Dit moet je eerst doen om straks de remblokjes gemakkelijk eraf te kunnen halen.

Nu kun je de remblokjes van de fiets los maken. Je doet dit door de boutjes van de blokjes los te draaien. Als ze er af zijn kun je de nieuwe remblokjes erop zetten door de boutjes weer vast te draaien. Een aandachtspunt hierbij is dat de blokjes zo nauwkeurig mogelijk evenwijdig aan de velg van de fietsband moeten worden afgesteld. Dit is nodig omdat het remoppervlak van de blokjes dan het beste tegen de velg aan komen tijdens het remmen waardoor je meer remkracht krijgt.

Nu span je de remkabel weer met de kabelspanner bij de remgreep op het stuur en je bent klaar.

Fietsversnelling afstellen

Een fietsversnelling die niet goed is afgesteld is erg vervelend tijdens het fietsen. Je merkt dit aan het af en toe doortrappen van de trappers als je aan het fietsen bent. Wat je nodig hebt om de versnelling van een fiets af te stellen:
  • een schroevendraaier
  • wat vaseline of vet

Voordat je de versnelling van de fiets gaat afstellen moet je eerst enkele punten controleren om er zeker van te zijn dat de versnellingkabel nog in goede conditie is. Je controleert eerst de versnellingkabel. Bekijk de buitenkant en zoek naar scheurtjes of andere beschadigingen. Als die in de buitenkant zitten dan heb je kans dat er vocht in de kabelhoes zit waardoor de kabel kan gaan roesten. Hetzelfde geldt voor knikken in de versnellingkabel. Het enige wat je dan kunt doen is de complete versnellingkabel vervangen.

Derailleur afstellen

De derailleurversnelling kun je afstellen door de ketting op het meest rechtse achtertandwiel en op het linker voortandwiel te zetten. Vervolgens draai je de kabelspanner helemaal aan totdat de kabel goed strak staat. Nu kun je met de kleine stelschroefjes, die op de plek zitten waar de kabel in de derailleur verdwijnt, de versnellingkabel afstellen. Om de kabel strakker te zetten draai je linksom, losser is rechtsom.

Naaf versnelling afstellen

Stel de versnelling in op de hoogste stand. Om er voor te zorgen dat de versnelling ook daadwerkelijk in de hoogste stand staat draai je nog even aan de trappers. Om de kabel strakker of losser af te stellen moet je het moertje aan het eind van de kabel losdraaien. Dit moertje zit bij het achterwiel aan het eind van de kabelhoes.

Test na het afstellen van de fietsversnelling of alle standen goed werken. Dit doe je door een eindje te gaan fietsen en ze allemaal uit te proberen.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenFietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenEen fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het f…
Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteZere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogteHeb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed i…
OV-fiets huren: kosten & tarievenTreinreizigers kunnen een OV-fiets huren op het station: een geelblauwe fiets om korte afstanden te overbruggen. De kost…
Fiets poetsen, creatief of traditioneelFiets poetsen, creatief of traditioneelJe fiets poetsen, het is omslachtig, nat, je krijgt er vuile handen van en het duurt altijd langer dan gepland. En of he…

Ultralicht, reparatie-arm of eco: het nieuwe fietsen!Ultralicht, reparatie-arm of eco: het nieuwe fietsen!De twee grote trends in fietsen: hip en vol technische snufjes, of groen en mensvriendelijk geproduceerd. Altijd al will…
Hoe moet je een fietsband plakken/verwisselen?Als je een lekke band hebt dan kun je deze zelf plakken. Een fietsband plakken is niet ingewikkeld, het kost alleen een…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.