Hoe moet je een fietsband plakken/verwisselen?

Als je een lekke band hebt dan kun je deze zelf plakken. Een fietsband plakken is niet ingewikkeld, het kost alleen een beetje tijd. Om een binnenband te plakken heb je enkele spullen nodig die je in een fietswinkel kunt kopen. Als je de juiste spullen hebt is het plakken van een band een fluitje van een cent. Een fietsband verwisselen of vervangen kun je ook zelf. Hiervoor draai je het wiel uit het frame en verwissel je de band.

Spullen die je nodig hebt voor het plakken

Voor het plakken van een fietsband heb je een aantal spullen nodig om het goed uit te kunnen voeren. Je kunt de meeste dingen kopen bij bijvoorbeeld de Halfords of een fietswinkel. Als je een fiets reparatie setje koopt en je hebt een fietspomp, dan moet je in principe een band kunnen plakken. Even alle spullen op een rij die je nodig hebt:
  • drie bandenlichters
  • een krijtje
  • een tube lijm
  • een stukje fijn schuurpapier
  • plakkers
  • een stuk karton
  • een emmer water
  • een fietspomp

Zet de fiets op de kop

Leg het stukje karton op de vloer om het stuur en het zadel op te zetten. Zo voorkom je beschadiging aan de fiets. Let op uitstekende delen aan het stuur zoals de fietsbel en de versnelling. Zorg ervoor dat je de bel en de versnelling een slag draait zodat het gewicht van de fiets hier niet op drukt als de fiets straks op de kop staat. Om de fiets om te draaien pak je de fiets bij het frame en het voorwiel vast. Til de fiets omhoog en zet ‘m op de kop op het karton. Als je het goed hebt gedaan staat de fiets redelijk stabiel, zonder dat er onderdelen als de bel en de versnelling stuk zijn gegaan.

De buitenband eraf halen

Om het lek te kunnen repareren is het nodig om de buitenband eraf te halen. Om dit te kunnen doen moet je eerst de binnenband helemaal leeg laten lopen. Dit doe je door het ventiel helemaal er af te draaien, inclusief het ringetje dat tegen de velg aan drukt. Vervolgens steek je een bandenlichter onder de buitenband geklemd achter een spaak. De volgende bandenlichter plaats je ongeveer twee spaken verder tussen de buitenband en de spaak. Met de derde bandenlichter kun je nu de rest van de buitenband losmaken. Als je de buitenband helemaal los hebt gemaakt aan één kant kun je bij de binnenband.

De binnenband eruit halen

Omdat aan één zijde de buitenband los is kun je de binnenband eruit trekken. Het ventiel moet eerst helemaal los zitten. Je duwt voorzichtig het ventiel door de velg naar binnen toe. Nu kun je de binnenband tussen de losse buitenband en de velg eruit trekken. Doe dit wel voorzichtig om verdere beschadiging aan de binnenband te voorkomen.

Het lek in de band opsporen

Nu je de binnenband eruit hebt gehaald zet je het ventiel weer in elkaar. Als je dat hebt gedaan kun je de binnenband weer oppompen met de fietspomp. Als er een flink gat in de band zit kun je dit vaak gelijk horen. Als het een klein gaatje is dan is het lastiger om deze op te sporen. Je kunt dan een emmer met water erin gebruiken. Doe steeds een stukje van de binnenband in de emmer en kijk of er bubbeltjes naar boven komen. Als dat het geval is dan heb je het gaatje te pakken. Controleer wel de gehele binnenband, misschien zitten er meer gaatjes in. Als je een gaatje hebt gevonden dan markeer je die door er met het krijtje een cirkel omheen te zetten.

De band plakken

De plek waar het gaatje zit moet je licht opschuren met het schuurpapier. Blaas het plekje even schoon. Nu kun je er een beetje lijm opsmeren. Veeg dit uit met je vinger tot een grotere afmeting dan de plakker die er op gaat. Laat de lijm een paar seconden drogen voordat je de plakker erop doet. Als je de band geplakt hebt dan druk je de plakker een minuut lang stevig aan op de binnenband tussen duim en vingers. Controleer of de band goed is door er een beetje lucht in te pompen. Laat dit er weer uit lopen.

De buitenband controleren

Voordat je de band weer in elkaar zet moet je eerst nog de buitenband controleren. Er kan tenslotte een stukje glas of een punaise inzitten. Je kunt dit doen door heel langzaam en voorzichtig met twee of drie vingers langs de binnenkant van de buitenband te gaan en de buitenkant van de buitenband nog eens te inspecteren.

De band weer in elkaar zetten

Draai het ventiel weer van de binnenband af. Duw de binnenband weer door de velg heen op de plek van het ventiel. Leg de binnenband weer op de velg onder de buitenband. Draai het ventiel weer volledig in elkaar en pomp een klein beetje lucht in de band. Nu kun je de binnenband gemakkelijker onder de buitenband leggen. Duw de rand van de buitenband nu weer over de velgrand. Het laatste stukje is lastig. Je kunt hiervoor eventueel een bandenlichter gebruiken om de buitenband terug te duwen op de velg.

Pomp de band weer helemaal op en zet de fiets weer rechtop. Draai de fietsbel en de versnelling weer goed en je bent klaar met het plakken van de band!

Binnenband verwisselen

Om een band te verwisselen moet je het wiel uit het frame draaien om vervolgens met bandenlichters de band los te maken en er een nieuwe op te zetten. Hoe je de band los moet maken kun je hierboven lezen.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe plak je een fietsbandEen lekke band. Dit is een probleem wat al bestaat sinds de uitvinding van de fiets. Veel mensen kiezen voor dit alterna…
Hoe plak ik een fietsband?Hoe plak ik een fietsband?Hoe plak ik een fietsband? Dit is de vraag die bij veel mensen naar boven komt wanneer ze met een lekke fietsband aan de…
Fietsband plakken in 6 stappen!Fietsband plakken in 6 stappen!Wie kent het niet een fietsband plakken, erg vervelend allemaal. De meeste weten alleen helaas niet hoe het moet terwijl…
Verwisselen van een lekke autoband of thuiskomertjeVerwisselen van een lekke autoband of thuiskomertjeVerwisselen van een lekke autoband! Het kan iedereen die auto rijdt wel eens overkomen; pech door een lekke autoband. Da…

Fietsversnelling en remmen vervangen/afstellenEen fietsversnelling afstellen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van de versnelli…
Een fietsroute kiezenEen fietsroute kiezenOf u nu een wielrenner bent of een fanatieke gezelligheids fietser, de fietsroute is altijd een belangrijke factor voor…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.