Fietsen door de regen

Of je nu dagelijks door weer en wind naar je werk fietst, of dat je slechts occasioneel de fiets neemt op een zomerse weekenddag, vroeg of laat wordt iedereen er wel eens mee geconfronteerd: fietsen door de regen. Natuurlijk is het leuker fietsen met een verwarmend lentezonnetje in het aangezicht, maar daarom hoeft fietsen door de regen nog geen ware hel te zijn. Een beetje goede voorbereiding helpt je al een heel eind op weg. Het mag misschien lijken alsof het erg veel regent in ons land, maar eigenlijk valt dit zeer goed mee. Op 1000km die we zouden fietsen, zullen we gemiddeld een tachtig kilometer door de regen moeten trappen. Ofwel zo'n 8%. Niet onoverkomelijk. De moeilijkste stap is het overwinnen van de psychologische drempel, maar met de juiste positieve ingesteldheid, eventueel een leuk muziekje op de mp3-speler, en een goede uitrusting ben je al een heel eind op weg.

De juiste kledij

Het belangrijkste is uiteraard de juiste keuze van kledij. Wat trek je best wanneer aan? Het spreekt voor zich dat de doorwinterde fietser die 's morgens door weer en wind naar zijn werk trapt, beter voor een andere uitrusting kiest dan de occasionele fietser die op een mooie nazomerdag toevallig een warme onweersbui dient te trotseren.

Jas

Jassen heb je in duizenden soorten, kleuren en maten. De keuze is bijna oneindig en voor iedereen naar eigen smaak. Waar je wel op dient te letten zijn de volgende belangrijke eigenschappen. Is je jas ademend? Winddicht? Regenbestendig? De allerduurste modellen zullen deze drie eigenschappen waarschijnlijk wel combineren, en voor de fietser die dagelijks rijdt, is dergelijk exemplaar zeker geen overbodige luxe. De goedkopere modellen zullen slechts één of twee van deze eigenschappen bezitten. Het traditionele kaweetje is gemaakt van plastiek en regenbestendig en winddicht, maar zal al snel het effect van een sauna creëren waardoor je toch nog nat op je bestemming aankomt. Terwijl een luchtiger model misschien niet steeds waterdicht is. Een poncho is klein en makkelijk mee te nemen, waterdicht en laat voldoende frisse lucht door, maar vangt dan weer veel wind wat het fietsen niet vergemakkelijkt.

Kap

Om te voorkomen dat je te veel wind vangt bij het fietsen is een nauw aansluitende kap ten zeerste aan te raden. Er bestaan ook speciale regenbestendige petten, de klep zorgt er ook nog eens voor dat er minder water in je ogen terechtkomt.

Schoenen

Hoe goed je je ook beschermt, je schoenen blijven een zwakke plek. In gespecialiseerde winkels kan je overschoentjes kopen die je over je gewone schoenen trekt. Voor wie het goedkoper mag, een plastiek diepvrieszakje over je schoenen werkt natuurlijk even goed. De zweetvoeten moet je er dan wel bijnemen.

Spatborden

Zorg er steeds voor dat je fiets uitgerust is met een stel degelijke spatborden. Ze zorgen er niet alleen voor dat je zelf droog blijft, ze beschermen ook de verschillende kwetsbare delen van je fiets. Voor de mensen die deze spatborden niet zo mooi vinden, op de markt zijn er verschillende afneembare varianten te vinden, die je bij droog weer gewoon thuis kan laten.

Fiets ik best snel of traag door de regen?

Snel of traag? Hoe blijf je zo droog mogelijk in de regen? Als je traag gaat ben je langer in de regen, en valt er meer regen boven op je hoofd. Ga je snel dan vang je meer regen aan de zijkant. Om te weten wanneer je het droogst blijft, bekijken we alle factoren eens van dichtbij.

Op zich maakt het niet uit of je snel of traag gaat. De hoeveelheid regen die op jou terechtkomt, is steeds gelijk. Ga je snel, dan vang je meer regen langs opzij, maar gedurende een kortere tijd. Ga je snel dan vang je minder regen, maar wel gedurende een langere periode. Hetzelfde geldt voor de regen die boven je neer komt. Deze blijft gelijk, of je nu snel of traag gaat.
Ook de afstand van punt A naar punt B blijft onveranderlijk. Deze heeft niets met de snelheid te maken.

We kunnen dus besluiten dat zowel de hoeveelheid water die we langs boven vangen, en de hoeveelheid water die we zijdelings vangen, gelijk blijven onafhankelijk van de snelheid, en dat dus enkel de tijd die we in de regen doorbrengen een invloed heeft. We kunnen dus maar beter maken dat we zo snel mogelijk op onze bestemming zijn.
© 2014 - 2024 Maartends, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Regenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenRegenhoes houdt schoenen droog bij fietsen in de regenEen regenpak beschermt je schoenen meestal niet tegen de regen. Wil je toch met droge voeten aankomen op plaats van best…
Start to Bike: Begin met fietsenStart to Bike: Begin met fietsenDat Nederlanders en Vlamingen een fietsvolk zijn is algemeen bekend. Fietsen zit ons in het bloed. Zou jij ook graag je…
Elektrische fietsenWas het fietsen maar wat makkelijker, sneller en minder vermoeiend. Dit denken/dachten veel mensen. Daar is nu de oploss…

De elektrische fiets: Fiets van de toekomst?Je ziet ze steeds vaker voorbij rijden: Elektrische fietsen. De BOVAG meldde in 2013 al dat de verkoopaantallen van de e…
Maartends (19 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.