Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogte

Zere knieën na het fietsen, de juiste zadelhoogte Heb je na een fietstocht last van pijnlijke knieën? In de meeste gevallen is dit te verhelpen door het fietszadel goed in te stellen. Door een te laag of te hoog zadel worden bepaalde gewrichten verkeerd belast waardoor pijn kan ontstaan. Hoe je het fietszadel kunt afstellen lees je in dit artikel.

Zere knieën na het fietsen

Knieklachten komen bij veel fietsers voor. De pijn concentreert zich vaak rondom de knieschijf. In het begin zijn de klachten vaak vervelend, maar trekken wel weer weg. Na verloop van tijd kunnen de knieklachten erger worden. Het is belangrijk om de oorzaak van de knieklachten aan te pakken. Tijdens het fietsen worden de benen op en neer bewogen. Om de kans op knieklachten tot een minimum te beperken kan het zadel worden afgesteld. Een fietszadel kun je op drie manieren afstellen:
  • in hoogte
  • naar voren en achteren
  • de zithoek

Knieklachten en zadelstand

Bij een verkeerd afgesteld fietszadel kunnen verschillende knieklachten ontstaan. Een zadel kan te laag staan of te ver naar voren zijn geschoven. Hierdoor ontstaat pijn achter en onder de knieschijf. Staat het zadel te ver naar achteren of te hoog afgesteld, dan ontstaan vaak knieklachten aan de buitenkant van de knie. Bij een verkeerd ingestelde hoek van het zadel kunnen heupklachten en zadelpijn ontstaan.

Een fietszadel afstellen is dus erg belangrijk om klachten proberen te voorkomen. Hoe je dit precies doet kun je lezen in de volgende alinea.

Fietszadel afstellen

Ieder mens is anders gebouwd. Dit betekent dat wanneer je op een nieuwe of andere fiets zit, je het zadel eerst moet afstellen. De meeste fietszadels kun je tegenwoordig gemakkelijk verstellen met enkele hendeltjes. Er zijn ook fietszadels die je moet verstellen met gereedschap. Meestal gebeurt dit met een ringsleutel nummer dertien, of een inbussleutel.

Bij het afstellen van het fietszadel kijk je naar twee zaken:
  • de zadelhoogte
  • de zadelpositie

Allereerst moet het zadel op de juiste hoogte worden gezet. De ideale hoogte van het zadel is wanneer je met je hak op het pedaal staat, je knie gestrekt is en je recht zit op het zadel. Ga voor het beste resultaat afwisselend op beide pedalen staan om de hoogte te bepalen. Draai daarna de zadelstang weer vast.

Nu het fietszadel op de juiste hoogte is afgesteld kun je de beste zadelpositie gaan bepalen. Bij het bepalen van de zadelpositie schuif je het zadel naar voren of naar achteren. Gebruik een loodlijn, dit is een stukje draad met iets zwaars eraan, die je vanaf het zadelpunt naar beneden laat hangen. Het draadje moet ergens tussen de vijf en tien centimeter achter de as van de trapper uitkomen.

Heb je de ideale positie bepaald, dan zet je het zadel weer vast.

Stuurhoogte instellen

Alleen het afstellen van het zadel is niet genoeg om klachten zoveel mogelijk proberen te voorkomen. De juiste stuurhoogte is hierin mede bepalend. Het instellen van het stuur kan vaak met een hendeltje dat in het midden van het stuur zit. Er zijn ook sturen die met een ringsleutel of een inbussleutel moeten worden ingesteld. Voor het bepalen van de ideale stuurhoogte kun je het beste op het zadel gaan zitten en het stuur vastpakken. De juiste stuurhoogte is de positie waarin je zelf het meest comfortabel op de fiets zit. Probeer verschillende standen uit en zet het stuur vast wanneer je het gemakkelijkst zit.

Na deze instellingen te hebben gedaan zal je tijdens het fietsen merken dat het minder kracht kost om vooruit te komen. En dat is nu precies de bedoeling om klachten te voorkomen!
© 2012 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenFietszadel en fietsstuur vervangen/afstellenEen fietszadel afstellen en vervangen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van het f…
Fietsversnelling en remmen vervangen/afstellenEen fietsversnelling afstellen kan iedereen. Hiervoor hoef je niet naar de fietsenwinkel. Het afstellen van de versnelli…
De elektrische fiets: Fiets van de toekomst?Je ziet ze steeds vaker voorbij rijden: Elektrische fietsen. De BOVAG meldde in 2013 al dat de verkoopaantallen van de e…
Zadelpijn kan fietstocht vergallenZadelpijn kan fietstocht vergallenVeel sportievelingen zijn mooi-weer-fietsers. Ze trekken er op uit als de zon schijnt en het niet te hard waait. Provian…

Fietsen in de sneeuwWanneer het heeft gesneeuwd, is het nog best lastig om met de fiets op pad te gaan. Vaak worden fietspaden overgeslagen…
Gevaren en ongelukken met elektrische fietsen of e-bikesElektrische fietsen, oftewel e-bikes, zijn tegenwoordig zeer populair en niet alleen bij ouderen of mensen met een fysie…
Bronnen en referenties
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Fietsen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.