Auto: handige tips tegen roestvorming

Auto: handige tips tegen roestvorming Roestbestendige materialen en beschermende afwerklagen zijn voor de meeste delen van de auto gebruikt om het aanzicht, de sterkte en betrouwbaarheid te verbeteren. Maar de ondersteunende delen zijn nog steeds van metaal waardoor ze gevoelig zijn voor roest: controleer maar eens de staat van de onder-carrosserie en het uitlaatsysteem. Deze roestvorming kun je beter voorkomen dan genezen want voor een echte autoliefhebber zal de eerste zichtbare roestplek een helse nachtmerrie zijn.

Oorzaken van roestvorming

  • Ophoping van vocht en vuil in holle carrosseriepanelen en andere delen van de auto.
  • Beschadiging van de lak en andere beschermlagen, veroorzaakt door steenslag of kleine aanrijdingen.

Het roestproces wordt versneld

  • Als de auto wordt blootgesteld aan strooizout en dergelijke chemicaliën.
  • Als de auto wordt gebruikt in kustgebieden waar er zout in de lucht aanwezig is; ook in gebieden met een grote hoeveelheid industriële vervuiling.
  • Als de auto wordt gebruikt in gebieden met een zeer hoge vochtigheidsgraad, dit vooral wanneer de temperatuur net boven het vriespunt ligt.
  • Als het vocht in bepaalde delen van de auto een lange tijd aanwezig blijft, zelfs wanneer andere delen volledig droog zijn.
  • Hoge temperaturen met onvoldoende ventilatie zorgen voor roestvorming want de onderdelen kunnen daardoor niet goed opdrogen.

Voorkomen van roestvorming

  • Was de auto regelmatig; spuit elke week de volledige onderkant schoon wanneer er vaak over wegen met strooizout gereden wordt of wanneer u in de buurt van de zee woont. Tijdens de winter wordt heel vaak pekel gestrooid en dit is rampzalig voor de auto. Aan het einde van de winter is het dus zeer belangrijk om de auto aan de onderkant zorgvuldig schoon te maken.
  • Om de carrosserie te beschermen en de oorspronkelijke glans te behouden; spuit eerst met een krachtige waterstraal het ergste vuil weg, dit om krassen te voorkomen en gebruik uitsluitend koud of lauw water. Verwijder ander vuil met een spons of een zachte doek, dit terwijl er genoeg water wordt gebruikt.
  • Gebruik tijdens het schoonmaken geen schuurmiddeltjes of agressieve shampoos: verkeerde producten kunnen de lak ernstig beschadigen. Maak ook gebruik van degelijk materiaal.
  • Een wax-behandeling beschermt de lak tegen vuil en roest. Een vaste wax van zeer goede kwaliteit kan de auto drie tot zes maanden beschermen.
  • Maak regelmatig de deurrubbers schoon zodat het metaal rond de deurpost roestvrij zal blijven.
  • Controleer de onderkant van de deuren.
  • Controleer regelmatig de motorruimte en de volledige onderkant van de auto: uitlaatsysteem, remkabels, wielophanging, stuursysteem, bodempanelen, wielkasten, de brandstof en remleidingen.
  • Controleer de scherpe randen en plaatsen waar plaatwerk samenkomt.
  • Controleer de staat van de carrosserielak en de sierpanelen.
  • Werk kleine beschadigingen bij tegen roestvorming.
  • Controleer het interieur van de auto op water en vuil, tussen de naden en de vloermatten, want water en vuil kan zich ophopen onder de vloerbedekking en eveneens roest veroorzaken.
  • Parkeer de auto niet in een vochtige, slecht geventileerde garage; roestvorming ontstaat wanneer de auto, na een wasbeurt of in de winter nog bedolven is met sneeuw, moet opdrogen in een slecht geventileerde garage.
  • Het aanbrengen van een wax-laag is geen overbodige luxe wanneer er veel in kustgebieden gereden wordt.

Bij vaststelling van roest

Het roestige onderdeel behandelen en indien nodig vervangen: bij twijfel over de juiste werkwijze is het aan te bevelen om de werkzaamheden door een professional te laten uitvoeren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roest verwijderen bij de autoRoest verwijderen bij de autoEr zijn verschillende manieren om roest te verwijderen van de auto. Omdat een auto deels is gemaakt van ijzer en metaal…
Kleine herstellingen aan de carrosserieHet is sneller gebeurd dan je denkt. Even de stoeprand raken bij het inparkeren, of de garagedeur, bij het buiten rijden…
De Mazda MX-5 NA: geschiedenis, kooptips en prijzenDe Mazda MX-5 NA: geschiedenis, kooptips en prijzenDe Mazda MX-5 is vanaf de introductie in 1989 tot nu toe de meest verkochte open tweezitter. Het succes van deze auto be…
De Renault 4: wie kent hem nu nietRENAULT 4. Een succesnummer uit de fabriek van Renault. Geproduceerd in 25 landen en aangepast aan de wensen en eisen va…

Scootmobiel: drie, vier, of vijf wielen?Er zijn steeds meer mensen die van een scootmobiel afhankelijk zijn om zich binnen- en buitenshuis te kunnen verplaatsen…
Het nieuwe rijdenHet nieuwe rijdenHet nieuwe rijden is een term die vaak in de media wordt genoemd, maar wat is het en wat houd het nu eigenlijk precies i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Milpek75, Pixabay
  • Foto: Rustyco
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 25-02-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.