Auto kopen in het buitenland: Is dat inderdaad goedkoper?

Auto kopen in het buitenland: Is dat inderdaad goedkoper? Een auto kopen in het buitenland is meestal een stuk voordeliger dan hier in Nederland. Met name wanneer het gaat om een tweedehands auto. Steeds meer mensen importeren dan ook een auto vanuit België of Duitsland, omdat de kosten na aftrek van invoerbelasting en BPM nog steeds lager zijn dan als je dezelfde auto hier zou kopen. Wat moet je nu precies betalen aan belasting als je een auto importeert en hoe weet je wanneer en of je inderdaad goedkoper uit bent? Hoe importeer je een auto? Er zijn verschillende redenen om een auto te kopen in het buitenland. Ten eerste is het over het algemeen voordeliger en ten tweede kun je in het buitenland misschien je slag slaan als het om een auto gaat, die hier in Nederland niet te krijgen is. In beide gevallen wil je natuurlijk weten wat dit je gaat kosten.

Wat moet je betalen wanneer je een auto koopt in het buitenland?

Bij het importeren van een auto zijn er verschillende typen belasting verschuldigd:
  • Belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM belasting): Deze belasting moet je betalen, voordat je de auto inschrijft en voordat je er in Nederland mee mag rijden. Deze belasting moet je berekenen op de cataloguswaarde van de auto.
  • BTW (19% van de waarde van de auto)
  • Invoerrechten (alleen als je een auto koopt buiten de EU)

Wie zorgt er voor betaling van deze kosten?

De verschuldigde belasting kan ofwel door jou zelf ofwel door een importeur worden betaald. Als je via een dealer een nieuwe auto koopt uit het buitenland regelt die de bijkomende verplichtingen en hoef jij alleen de uiteindelijke prijs te betalen. Hierin zijn de BPM en de BTW belasting dan al verrekend.

Wanneer je zelf een nieuwe of tweedehands auto koopt in het buitenland zul je zelf aangifte moeten doen bij de belastingdienst. In principe moet de auto zo snel mogelijk op Nederlands kenteken worden gezet en daarvoor moet eerst alle belasting zijn betaald.

Pas nadat de BPM belasting is betaald, wordt de auto op kenteken geregistreerd (wordt er een NL kenteken afgegeven) door de RDW. Je moet dit doen of dit moet zijn gedaan, voordat je met de auto in Nederland gaat rijden. Anders ben je strafbaar. Let er ook op dat om de auto op kenteken te kunnen zetten het voertuig ook een keuring moet ondergaan door de RDW voor je er officieel mee de weg op mag.

Hoe bereken je de BPM belasting, die je moet betalen?

Vaststellen van de netto cataloguswaarde van het voertuig

De BPM belasting moet je berekenen over de catalogusprijs van de auto. Hier trek je eerst de BTW vanaf. Er blijft dan een netto cataloguswaarde over. Je moet dus niet rekenen met de consumentenprijs uit een prijslijst; het gaat om het bedrag nadat de omzetbelasting hiervan af is getrokken. Extra's en accessoires zijn ook BPM plichtig en op dezelfde manier als het voertuig zelf.

Bij een nieuwe auto geldt de catalogusprijs vanaf het moment dat de auto daadwerkelijk een Nederlands kenteken krijgt.

Bij een tweedehands auto daarentegen geldt de catalogusprijs van de datum, waarop de auto voor het eerst in gebruik is genomen in het buitenland. Om te berekenen wat de auto waard is heb je in dit geval of een taxatierapport nodig óf je kunt de afschrijving berekenen. Daarvoor heb je óf een koerslijst nodig van een dealer of je gebruikt de gegevens uit de zogenaamde forfaitaire tabel van de Belastingdienst. Op basis van deze drie methoden mag je zelf de meest voordelige en voor jou gunstige kiezen.

Vaststellen van de daadwerkelijke BPM belasting

Het makkelijkste kun je hiervoor gebruikmaken van de rekenvoorbeelden op de site van de Belastingdienst of van de calculator op de site van de VWE. De berekening is namelijk niet eenvoudig wanneer je hem zelf moet uitvoeren en met deze tools wordt het wel gemakkelijk gemaakt om de BPM te berekenen.

Waar moet je zeker op letten: Een laatste checklist

  • Zorg dat je weet wat de auto je gaat kosten inclusief BPM, btw en eventuele invoerrechten; dit geldt voor zowel nieuwe als tweedehands auto's
  • Let er op dat je hierbij uit gaat van de netto cataloguswaarde van de auto (inkoopprijs en niet verkoopprijs)
  • Vergelijk de totale kosten, rekening houdend met de belasting, met wat je hier in Nederland voor dezelfde auto zou betalen en baseer hier je keuze op.
  • Laat de auto liefst verzekeren wanneer je hem vanuit het buitenland naar Nederland gaat rijden
  • Laat de auto keuren door de RDW
  • Ga niet langer dan toegestaan (14 dagen) in Nederland rondrijden met een buitenlands kenteken
  • Zorg ervoor dat je checkt of de dealer aan alle belastingen heeft voldaan of zorgt dat je zelf aangifte hebt gedaan
  • Zorg ervoor dat je in het bezit komt van een Nederlands kentekenbewijs
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen in Duitsland goedkoper: Waar moet je op letten?Een auto kopen in Duitsland is meestal een stuk voordeliger dan in Nederland. Dit geldt met name bij een tweedehands aut…
Auto importeren of invoeren uit het buitenlandAuto importeren of invoeren uit het buitenlandEen auto invoeren uit het buitenland kan heel voordelig zijn. Voordat je een auto gaat importeren is het verstandig om a…
Auto kopen: Waarop moet je letten bij aankoop van een auto?Een auto kopen is voor veel mensen toch een beetje griezelig maar dat hoeft het niet te zijn, wanneer je met een paar es…
Importeren van een gebruikte autoImporteren van een gebruikte autoU bent opzoek naar een specifieke auto, maar deze is in Nederland niet, of slechts tegen hoge aanschafprijs verkrijgbaar…

De aanschaf van een tweeling- of duowagenDe aanschaf van een tweeling- of duowagenJe bent zwanger van een tweeling en op zoek naar een kinderwagen. Of je bent zwanger van je tweede, derde, vierde kindje…
Schade tijdens inparkeren, achteruit rijden en kerenSchade tijdens inparkeren, achteruit rijden en kerenOm auto te kunnen rijden moet je regelmatig bijzondere manoeuvres uitvoeren als achteruitrijden, keren, invoegen of van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay
  • VWE: Bureau voor voertuigdocumentatie en informatie
  • Belastingdienst- Douane voor Particulieren: BPM
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.