Busrijbewijs D1: kleinschalig groepsvervoer

Busrijbewijs D1: kleinschalig groepsvervoer Om groepen van minder dan zestien personen te mogen vervoeren heb je het busrijbewijs D1 nodig. Je kunt dan mogelijk wel als chauffeur aan het werk zijn, echter dit valt niet officieel onder de categorie beroepschauffeur. In dat geval is er sprake van grotere groepen passagiers waartoe een D-rijbewijs benodigd is. Wat behelst het busrijbewijs D1, waarom is er een medische keuring en op welke manier kun je het rijbewijs behalen?

Busrijbewijs D1


Wat kun je ermee doen?

Je kunt het rijbewijs gebruiken om busjes te besturen tot maximaal zestien passagiers exclusief bestuurder. Dat houdt in dat het formaat van de bus daarop is aangepast. Het betreffen veelal kleine stuurzame en handig in te zetten voertuigen om op bepaalde trajecten personen te vervoeren. Dat kan onder andere de volgende werkomstandigheden betreffen:
  • bejaarden- en gehandicaptenvervoer;
  • het brengen en ophalen van groepen kinderen van en naar school;
  • streekbusjes die continu eenzelfde route volgen. De grotere bussen zijn daarbij verdwenen wegens het minder gunstige rendement;
  • rondtour of vakantievoorziening voor kleine groepen reizigers;
  • taxi voor groepen, enzovoorts.

Voor vele beroepsgroepen kan het rijbewijs nodig zijn om op een adequate manier personen tussen locaties te vervoeren.

Op welke moment kun je het verkrijgen?

Wegens Europese regelgeving is per 2013 het verkrijgen van een rijbewijs veranderd, omdat de uitgangspunten voor ieder aangesloten land zijn gelijk getrokken. Personen die in verschillende landen een busrijbewijs halen moeten aan dezelfde criteria voldoen. Zodra je 21 jaar of ouder bent geworden kun je het rijbewijs halen, zodat jij een busje kunt besturen. Aanvullend is gesteld dat je het rijbewijs slechts vijf jaar kunt gebruiken. Daarna moet je wederom aantonen dat je voldoende rijvaardigheid hebt in combinatie met vakbekwaamheid.

Medische keuring

Omdat je kleine groepen mensen vervoert is het belangrijk dat je altijd van goede gezondheid bent. Je dient daarom een geschiktheidsverklaring te hebben, waarmee wordt aangetoond dat je fysiek en medicinaal niet wordt beperkt. Je moet uiteraard snel en adequaat kunnen reageren op verkeerssituaties en inschattingen kunnen doen. Heb je een bepaalde aandoening of gebruik je bepaalde medicijnen dan doe je er goed aan om eerst de medische keuring te doen. Zo weet je zeker dat je een busje mag besturen.

Opleiding busrijbewijs D1

Om adequaat opgeleid te worden dien je een traject voor theorie en praktijk af te leggen. Daartoe dien je twee vakbekwaamheid theorie onderdelen af te leggen waarin ‘verkeer en veiligheid’ met ‘administratie en vervoersethiek’ worden behandeld. Heb je deze positief afgelegd dan kun je het praktijk deel doen, waartoe je praktijk lessen moet volgen. Heb je voldoende kennis en ervaring in het behendig besturen van een busje dan leg je het praktijk examen af. Dat is enerzijds het aantonen van stuurvaardigheid en oplettendheid binnen het overige verkeer. Anderzijds wordt door een gecertificeerd examinator van het CCV een aanvullende beoordeling gedaan. Heb je beide gehaald dan ben je vakbekwaam genoeg om een klein busje te besturen.

Het rijbewijs op zak

Met het busrijbewijs op zak kun je reeds goed aan de slag. Je bestuurt het busje en begeleidt passagiers van plek naar plek. Zodoende kom je geregeld in contact met nieuwe mensen. Je helpt de mensen door het busje te besturen, omdat anders de mogelijkheden van vervoer voor hen niet beschikbaar zijn. Je geeft daarmee een belangrijke dienst aan de maatschappij, waarvoor je uiteraard veel waardering voor terugkrijgt. Help ook anderen door het busrijbewijs D1 te halen om zo een busje voor passagiersvervoer te besturen.

Toch volledig buschauffeur worden

Wil je in het vervolg traject volledig buschauffeur worden dan draag je uiteraard meer verantwoordelijkheid. Dat houdt in dat je meer kennis en ervaring moet opdoen. Daartoe is een meer uitgebreid opleidingstraject beschikbaar voor het busrijbewijs D. Daartoe moet je minimaal 24 jaar zijn. Informeer daartoe naar de voorwaarden.

Lees verder

© 2012 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Soorten rijbewijzenVoor het besturen van een voertuig heb je altijd een rijbewijs nodig. Dit kan dus een rijbewijs zijn voor het besturen v…
Verplicht bij de wet: administratieve documenten in de autoEr zijn een aantal documenten die je verplicht in je auto moet hebben. Het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbedr…
Haken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHaken en ogen bij verlengen van het rijbewijsHoe gaat het verlengen van je rijbewijs precies in z’n werk. Moet je zelf actie nemen of kun je afwachten tot je een ber…
Vakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingVakbekwaamheid code 95 halen: basiskwalificatie & nascholingHoe haal je je vakbekwaamheid code 95 snel en goedkoop? Onder welke regeling val je gezien de datum waarop je je rijbewi…

Motorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaarMotorrijbewijs A: van licht, middel tot zwaarHet is opwindend en snel. Lekker met je motor in de bocht hangen en genieten van de vrijheid. Een motorrijder op de weg…
Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Wat houdt de code 96 voor het B+ rijbewijs in?Om een aanhanger met de auto te mogen trekken is er het nieuwe B+ rijbewijs met code 96 verklaring. Dit is een aanvullen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Marauder, Openclipart
  • www.rijbewijs.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 17-03-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.