Boot kopen: Waarop letten bij het kopen van een boot?

Wie wil er geen boot kopen in Nederland? Dit land heeft zoveel plassen en rivieren, die er gewoon om vragen om bevaren te worden! Een boot kopen is een hele haalbare droom voor de meesten van ons maar het is wel een aanschaf waar je tevoren goed over na moet denken. Wat zijn nou de beste tips, wanneer je een eigen zeilboot, sloep of motorjacht wilt gaan kopen? Waar moet je op letten om te weten of een boot goed is of niet? En wat kost het kopen van een nieuwe of tweedehands boot?

Wat voor boot wil ik kopen?

Denk eerst goed na over wat je voor boot wilt gaan kopen en hoe groot die moet zijn. Deze keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en van waarvoor je de boot in de praktijk wilt gaan gebruiken. Kies je voor een motorboot of een zeilboot? Hoeveel budget wil je besteden? Wordt het een nieuw schip of toch een tweedehands boot? Kies je voor een houten sloep of voor een motorjacht? Hoe sportief ben je eigenlijk? Wil je alleen varen of met je vrienden? Wordt het een boot voor het hele gezin of wil je er alleen op uit in de weekenden? Koop je bij een gespecialiseerd bedrijf of durf je het aan om te kopen bij een particulier?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een boot?

Staat van onderhoud

Bij een nieuwe boot is dit natuurlijk altijd in orde maar let bij een tweedehands boot erg goed op de staat van onderhoud. Is het schip geschilderd en waterdicht? Is het houtwerk in goede staat? Is het rubber niet vergaan? Zie je ergens schimmelvorming? Let er bij kunststof boten op dat er geen scheuren zichtbaar zijn in het oppervlak. Ook moet je nagaan of je ergens roest ziet op de boot, wat ook kan betekenen dat de boot op die plaats beschadigd is. Het roer moet soepel kunnen bewegen en je moet ook absoluut de onderzijde van het schip beoordelen en niet alleen de zijkanten en binnenkant van de boot.

Stabiliteit

Net als bij het kopen van een auto is ook bij een boot een proefrit of in dit geval proefvaart heel erg belangrijk. Je kunt namelijk niet aan de buitenkant zien hoe stabiel de boot ligt en hoe het voelt, wanneer je ermee vaart. Wanneer je voor de eerste keer een boot koopt, is het aan te raden om iemand mee te nemen met meer ervaring dan jijzelf op het gebied van schepen en absoluut af te dwingen dat je er samen een stuk mee gaat varen, voordat je een beslissing neemt om tot aankoop over te gaan.

Keuring en afspraken over eventuele verborgen gebreken

Net als bij een woning kost een boot genoeg om hem alleen maar te kopen op voorwaarde dat er geen sprake is van verborgen gebreken. Wanneer je geen keuring laat uitvoeren, moet je dus zeker weten dat het koopcontract het terugdraaien van de transactie toestaat op basis van later ontdekte verborgen gebreken. Kies echter liever voor een aankoop keuring en betaal daarvoor als het nodig is. Later verborgen gebreken ontdekken betekent meestal een rechtszaak of in ieder geval een procedure via de geschillencommissie en met een keuring voorafgaand aan de aankoop kun je dat natuurlijk voorkomen.

Wat kost het kopen van een boot ongeveer?

De aanschaf van een boot is al mogelijk vanaf een paar duizend euro, wanneer je kiest voor een niet al te grote tweedehands boot. Een nieuwe boot of jacht zal eerder gaan in de richting van de prijs van een dure auto. Houd er rekening mee dat niet alleen de prijs voor de aankoop van belang is. Een boot kost meer dan alleen wat je er voor betaalt bij de overdracht. Je betaalt voor liggeld, sluizen, onderhoud en verzekeringen. Het is geen echt goedkope hobby om een boot te hebben. Besef dus goed dat je soms beter kunt kiezen voor een nieuwe boot of een boot in goede staat van onderhoud om latere oplopende kosten aan onderhoud en reparaties te voorkomen.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht kopen, waar moet u op letten?Een zeilboot of zeiljacht geeft u vrijheid op het water. Zeilboten worden tegenwoordig gemaakt van allerlei materialen,…
Woning kopen voor kindAls ouder kunt u uw kind financieel ondersteunen bij het kopen van een woning, bijvoorbeeld door te schenken, borg te st…
Huurwoning kopen: Voordelen, nadelen, kosten en huurkoopKopen van een huurwoning kan interessant zijn, of dat nou je eigen woning is of een andere voormalige huurwoning. Maar w…

Een klein vaarbewijs halenEen klein vaarbewijs halenSome heb je een vaarbewijs nodig om te mogen varen. Lees hier alles over het kleine vaarbewijs, de kosten van een klein…
De laatste grote zeilschepen: klippersDe laatste grote zeilschepen: klippersDe beroemde klippers uit de 18e en 19e eeuw zouden de laatste ademstoot zijn van de suprematie van zeilschepen op de oce…
Reactie

Moerings, 06-06-2011
Ik ben van plan een sloep te kopen en wil circa E20.000 uitgeven. Nu heb je tweede hands voor circa E20.000 voor een in eerste aankoop kostende sloep van circa E 35.000 of een sloep van E 22.500 nieuw. met alles erop en eraan De laatste weegt b.v. maar 500 kg. Ik vind dit erg licht van gewicht. Kan dit laatste toch wel stabiel zijn.
Ik zag b.v. de master bij Verschuur in Ter Aaar voor E 22.500 maar durf dit om reden van stabiliteit toch niet aan. Gaarne uw mening over prijs/stabiliteit. Is goedkoop dan toch duurkoop? Reactie infoteur, 05-04-2012
Ik raad je aan om iemand met kennis van boten mee te nemen om beide sloepen te gaan bekijken, net zoals je zou doen bij aanschaf van een tweedehands auto. Het gaat om een redelijk grote investering en op afstand is het erg moeilijk om een redelijk oordeel te vellen over de staat van het tweedehands schip en de materiaalkeuze en deugdelijkheid van de nieuwe sloep. Neem altijd iemand mee met kennis van zaken. Veel vaarplezier gewenst!

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Boten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.