Hoe kun je een verkeersongeluk voorkomen?

Hoe kun je een verkeersongeluk voorkomen? Piepende banden, brekend glas en gillende mensen. Dit zijn de dingen die men ervaart, wanneer je betrokken raakt bij een verkeersongeval. We hopen nooit betrokken te raken bij een verkeersongeval. Welke voorzorgsmaatregelen kun je zelf nemen om een verkeersongeval te voorkomen? Hieronder geef ik een aantal tips om een ongeval te voorkomen.

Maximum snelheid

Houd je vooral aan de maximum snelheid. Zowel binnen en buiten de bebouwde kom. Rijd 30 en 50 waar dit is toegestaan. Vooral in de bebouwde kom is het gevaarlijk om hard te rijden. In woonwijken spelen vaak kinderen en rijden fietsers. Beiden zijn een kwetsbare groep in het verkeer.

Ook buiten de bebouwde kom is het gevaarlijk om harder dan 80 km te rijden, vooral op wegen waar het overzicht niet goed is. Op de snelwegen is het ten zeerste aan te raden om je aan de maximum snelheid te houden en om niet te ‘bumperkleven’ op je voorganger, wat overigens zwaar beboet wordt. Naast het houden aan de maximum snelheid is het noodzakelijk om je auto in goede conditie te houden.

Is de auto in orde en hoe zijn de wegcondities?

Het is belangrijk om periodiek je auto te laten keuren. Dit wordt gedaan tijdens de periodieke APK-keuring. De frequentie van deze keuring is afhankelijk van de datum van eerste toelating in Nederland. Niet alleen deze keuring is belangrijk, maar ook periodiek onderhoud aan de auto door de dealer of een vakkundige garage. Laat de banden controleren, zodat er voldoende profiel aanwezig is. Het minimum profiel maakt een band nog niet veilig. Laat remmen controleren en de stuurinrichting, alsmede de veiligheidsgordels. Herhaaldelijk werd bewezen dat het dragen van de veiligheidsgordel letsel kan voorkomen en/of aanzienlijk kan beperken.

Het is tevens evident dat een verantwoordelijke bestuurder rekening houdt met de weersomstandigheden en de wegcondities. Bij regen en sneeuwval bijvoorbeeld dient de bestuurder het rijgedrag aan te passen en de snelheid te verminderen. Houdt andere weggebruikers in de gaten en ga er niet vanuit dat je overal voorrang krijgt, voorrang wordt verleend.

File rijden

Wanneer je ziet dat er een file ontstaat, waarschuw dan achter opkomend verkeer met je gevarenlichten. Wanneer je in de file rijdt, blijf dan zoveel mogelijk in dezelfde rijbaan rijden. Het constant wisselen van rijstrook voorkomt tevens ergernissen bij mede weggebruikers. Het voorkomt ook dat je tegen iemand aanrijdt tijdens het wisselen van strook, doordat je iemand over het hoofd kunt zien in je dode hoek.

Mobiele telefoons en alcohol (drugs) in het verkeer

Bellen in de auto zonder bluetooth verbinding of carkit is levensgevaarlijk. Je krijgt een flinke boete, wanneer de politie ziet dat je niet hands-free belt in de auto. Maar ook al bel je hands-free dan is de concentratie minder en kan je afgeleid worden doordat je in gesprek bent. Het reactievermogen kan ernstig verminderen, zodat je niet snel in de gaten hebt wat er om je heen gebeurt. Dus het is ten zeerste aan te raden om telefoongesprekken tot een minimum te beperken wanneer je een auto bestuurt.

Sinds jaar en dag zien we infomercials die gaan over het gebruik van alcohol in het verkeer. Niet alleen alcohol, maar ook verdovende middelen zijn uit den boze in het verkeer. Jaarlijks vallen er helaas nog slachtoffers, omdat sprake is van alcohol (of drugsgebruik) in het verkeer.

Wordt geen slaaprijder

Steeds vaker zie je aan de kant van de snelweg borden met de tekst: “Wordt geen slaaprijder”. Het is van belang om uitgerust de weg op te gaan. Wanneer je de volgende dingen bij jezelf bemerkt dan is het beter om ergens zo snel mogelijk even te rusten en niet verder rijden: Knikkebollen en voortdurend 'zware ogen' hebben, voortdurend gapen, concentratieverlies, de laatste paar kilometers niet meer kunnen ‘herinneren’, verkeersborden constant over het hoofd zien.

Uw eigen veiligheid en dat van anderen is zeer de moeite waard om te zorgen dat je goed uitgerust de weg op gaat.
© 2011 - 2024 Rockchild, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheidsproblemen bij honden: ruggengraatafwijkingenBeschadiging van het ruggenmerg, spontaan of door een ongeluk, kan verlies van willekeurige spierbeweging, verandering v…
Hangman's fracture: breuk in de nekwervel C2Hangman's fracture: breuk in de nekwervel C2Een Hangman's fracture is een type nekfractuur die vaak optreedt bij een verhanging. Daarnaast kan deze breuk ontstaan a…
Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?Bovenbeen/dijbeen gebroken, en nu?Na een harde val of zwaar ongeluk kan men het bovenbeen breken. De patiënt kan hierbij in shock verkeren en veel bloed v…
RuggenmergletselRuggenmergletselEr zitten veel kraakbeen en zenuwen tussen de wervels van je ruggenmerg. Door het kraakbeen kan je rug allerlei beweging…

Brandstofcel in auto van de toekomstBrandstofcel in auto van de toekomstEen brandstofcel produceert zeer efficiënt en op een schone en stille manier elektriciteit. Doordat brandstofcellen geen…
Nummerplaat aanvragenVanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het v…
Bronnen en referenties
Rockchild (4 artikelen)
Laatste update: 14-05-2011
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.