Nummerplaat aanvragen

Vanaf 15 november 2010 is Belgiё overgestapt naar de nieuwe Europese nummerplaat. Daarmee volgt Belgiё het voorbeeld van haar omringende landen. Hieronder een uiteenzetting over het aanvragen van nieuwe nummerplaten en een korte geschiedenis over de nummerplaat in Belgiё.

Nummerplaat aanvragen

De nieuwe nummerplaten kunt u eenvoudig aanvragen. Ze zijn eenvoudig online te bestellen, bij bijvoorbeeld www.nummerbord.nu. Ook kunt u naar een kentekenplaatfabrikant bij u in de buurt. Iedere gemeente heeft wel de beschikking over een dergelijke fabrikant.

Geschiedenis van de Belgische nummerplaat

In de loop der jaren is de combinatie van cijfers en letters op de Belgische nummerplaat regelmatig gewijzigd.
  • 1951-1961: 1 letter / 4 cijfers (bijv. A1234, 1A234, 12A34, 123A4, 1234A)
  • 1962-1971: 2 letters / 3 cijfers, waarbij de twee letters geclusterd zijn (bijv. AB123, 1AB23, 12AB3, 123AB)
  • 1971-1973: 2 letters / 3 cijfers, waarbij de combinatie begint en eindigt met een letter (bijv. A123B)
  • 1973-2008: 3 letters / 3 cijfers, waarbij de letters voor de cijfers komen (bijv. ABC-123)
  • 2008-2010: 3 cijfers / 3 letters, nu komt de cijfercombinatie voor de lettercombinatie (bijv. 123-ABC)
  • Vanaf november 2010: Cijfer / 3 letters / 3 cijfers, waarbij de letters op de nummerplaat wat donkerder zijn (bijv. 1-ABC-123)

Speciale Belgische nummerplaten

Belgiё kent ook tal van bijzondere nummerplaten, bestemd voor speciale voertuigen of personen. Hieronder vindt u enkele van deze speciale nummerplaten.
  • Hof nummerplaat: bestaan uit een nummer en zijn bedoeld voor leden van het koningshuis.
  • EUR nummerplaat: deze is bestemd voor ambtenaren van de Europese Gemeenschap (EG).
  • Transit nummerplaat: een tijdelijke nummerplaat
  • M / W- nummerplaat: nummerplaten bedoeld voor motorfietsen en/of drie- of vierwielers met een motor.
  • O- nummerplaat: nummerplaat voor oldtimers.
  • TX- nummerplaat: nummerplaat voor taxi's.
  • Q / U- nummerplaat: nummerplaat voor aanhangers met een maximum toegelaten massa van 750 kg.
  • Z- nummerplaat: nummerplaat voorbehouden voor handelaars.

Discussie over nieuwe nummerplaat

De Belgische nummerplaat bestaat sinds jaar en dag uit een witte achtergrond met rode letters. In oktober 2008 werd besloten om over te gaan op een nieuwe Europese nummerplaat, waarbij er op de rechterkant van de nummerplaat een blauwe band komt met EU-logo en afkorting 'B' om aan te geven dat het een Belgische nummerplaat betreft. In de tijd die daarop volgde ontstond er discussie over de kleur van de nummerplaat. Sommige politici prefereerde een gele nummerplaat, weer anderen kozen liever voor een witte nummerplat. Uiteindelijk werd er gekozen voor de aloude rode nummerplaat, waarbij de kleur wel iets donkerder genomen werd. De donkere kleur moet zorgen voor een betere zichtbaarheid voor o.a. flitscamera's. Op 15 november werd de nieuwe nummerplaat officieel ingevoerd.
© 2011 - 2024 Franks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse kentekenplatenAmerikaanse kentekenplaten verschillen erg van de nummerplaten die wij in Nederland op de weg tegen komen. De unieke vor…
Uitleg over softwaretest-rollenUitleg over softwaretest-rollenTechnische tester, functionele tester, acceptatie tester, gebruikers acceptatie tester, testautomatie, het zijn allemaal…
Landcodes op auto'sLandcodes op auto'sAlle landen van de wereld worden aangeduid met een eigen landcode. Je ziet de landcode bijvoorbeeld achterop de auto, of…
Groene kaart: auto in welke landen verzekerd?Groene kaart: auto in welke landen verzekerd?Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het…

Hoe kun je een verkeersongeluk voorkomen?Hoe kun je een verkeersongeluk voorkomen?Piepende banden, brekend glas en gillende mensen. Dit zijn de dingen die men ervaart, wanneer je betrokken raakt bij een…
Het onderhoud van de auto aircoHet onderhoud van de auto aircoDe meeste auto’s zijn voorzien van een airco. Een airco koelt en ontvochtigd de auto. Airco's hebben regelmatig onderhou…
Franks (18 artikelen)
Laatste update: 13-02-2013
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.