Problemen met de autobatterij of accu

De accu van een auto levert de stroom om de motor te kunnen starten. De accu moet minstens een paar jaar mee kunnen gaan, maar zal uiteindelijk minder goed gaan functioneren. Een accu of autobatterij vervangen of opladen is erg gemakkelijk.

Een accu opladen

In de accu zitten metalen platen die in accuzuur hangen, een oplossing van zwavelzuur en gedemineraliseerd water. Als u het vloeistofniveau van een accu bijvult, hoeft u alleen gedemineraliseerd water bij te vullen.
Als de accu leeg is, kunt u hem gewoonlijk opnieuw laden. Als u een goed geventileerde garage met een stopcontact hebt, kunt u de accu opladen zonder hem uit de auto te halen. Anders kunt u beter de accu uit de auto halen. Haal de accuklemmen los van de accupolen, als eerste die van de minpool die verbonden is met de zwarte kabel, maar bij twijfel zoekt u of de kabel vastzit aan het chassis. Tenzij het een onderhoudsvrije accu is, verwijdert u de plastic vuldoppen aan de bovenkant van de accu. Dit om het explosieve gas, dat ontstaat als u de accu oplaadt, te kunnen laten ontsnappen. Verbind de krokodillenbekjes van de acculader met de accu. Sluit eerst de zwarte draad aan de negatieve ( zwarte ) accupool, en dan de rode aan de positieve ( rode ) accupool aan. Steek de acculader in het stopcontact en zet hem aan. De meeste acculaders hebben een metertje dat aangeeft dat een accu wordt opgeladen. Als de naald van het metertje niet beweegt als u de acculader inschakelt, schakelt u de lader weer uit en controleert u of de aansluitingen op de accupolen wel goed zijn. Het duurt ongeveer zeven tot twaalf uur om een normale accu volledig op te laden. Een onderhoudsvrije accu kan in maximaal zeven uur worden opgeladen. Een paar uur opladen is meestal genoeg om de auto te kunnen starten. Als de accu is opgeladen, haalt u de lader uit het stopcontact en maakt u de krokodillenbekjes weer los van de accupolen, in omgekeerde volgorde als bij het aansluiten. Doe dit niet als de lader nog aanstaat: door een vonk kan het gas uit de accu exploderen. Monteer de plastic doppen en sluit de accu weer aan. De minpool als eerste.

Een accu testen

Als de accu weer snel leeg geraakt, laad de accu dan volledig op en gebruik een zuurmeter om te controleren of de accu wel kan worden opgeladen. U kunt de accu ook naar een garage brengen voor controle. Als de accu niet meer kan worden opgeladen, moet u hem vervangen.

Een accu bijvullen

Onderhoudsvrije accu´s hoeft u niet bij te vullen. Andere typen, die wel bijgevuld kunnen worden, zijn meestal transparant, met streepjes die het minimumniveau van de vloeistof aangeven, of een plastic strip die zichtbaar is door de vulopeningen. De accuvloeistof moet boven het minimum-merkteken staan. Verwijder de afdekking van de accu of de plastic doppen van de vulopeningen. Vul de accuvloeistof bij met gedemineraliseerd water tot boven het merkteken voor de minimale vulling. Zorg in ieder geval dat de metalen platen in de accu onder het vloeistofniveau komen. Gebruik geen kraanwater: de mineralen in kraanwater verkorten de levensduur van de accu. Accuzuren werkt roest in de hand, dus let er op niet te morsen.

Een accu vervangen

Als de accu zijn beste tijd heeft gehad, moet u deze vervangen. De vermogens en afmetingen van accu´ s verschillen nogal, dus zorg ervoor dat u het juiste type voor uw auto krijgt. Accu´s worden volledig opgeladen verkocht; op de doos treft u gewoonlijk een uiterste verkoopdatum aan. Let op hoe de oude accu is geplaatst en welke kabel naar welke accupool gaat. Als de accuklemmen voorzien zijn van rubber beschermkapjes, schuift u deze terug over de kabel. Draai met een steeksleutel de massakabel van de accu los. Deze is aangesloten aan de negatieve accupool. Bij twijfel: het is de accukabel die aan het chassis is vastgeschroefd. Verwijder dan de andere accukabel. Draai de bouten of moeren los waarmee de accu aan de auto is bevestigd. Til de accu dan rechtstandig van zijn plaats, dit om het morsen van accuzuur te voorkomen. Zet de nieuwe accu op zijn plaats en draai de bevestigingsklemmen vast. Sluit de positieve accukabel op de positieve pool aan en draai de accuklem met een steksleutel aan. Maak de negatieve accukabel vast en laat de accu dan een paar minuten met rust. Deze rustperiode geeft het accuzuur de kans zich in de accu te verspreiden. Start de auto om te zien of de accu het doet. De inhoud van een accu is giftig en bijtend, daarom moet u deze als chemisch afval afdanken. In de meeste gemeenten zijn er zogenoemde afvalscheidingstations, waar u de oude accu kunt inleveren. U kunt ook wachten tot de chemocar in uw wijk langskomt. Sommige acculeveranciers zamelen de oude accu´s in.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De accu van een digitale fotocameraDe accu van een digitale fotocameraHet grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkop…
De werking van een autobatterijDe werking van een autobatterijDe batterij in een auto is een lood-accu. Deze batterij is nodig om de wagen te starten en om alles wat elektrische ener…
Accu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s voor scootmobielen en opladenAccu’s moeten in het algemeen betrouwbaar zijn. In het bijzonder geldt dat voor accu’s van scootmobielen. De gebruikers…
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…

Kleine herstellingen aan de carrosserieHet is sneller gebeurd dan je denkt. Even de stoeprand raken bij het inparkeren, of de garagedeur, bij het buiten rijden…
Wat kan men van een auto recyclen?Wat kan men van een auto recyclen?Elk huishouden in Nederland heeft zowat wel een auto bij het huis op de oprit staan. Misschien soms wel twee. Vol trots…
Kristofvdh (68 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2009
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.