Nummerbord: Het kenteken op de auto in Nederland

Nummerbord: Het kenteken op de auto in Nederland Mei 2008 verscheen een volledig nieuw kenteken op een personenauto: 01-GGB-1. Het nummerbord bestaat nu voor het eerst uit twee cijfers, drie letters en één cijfer. De RDW verwachtte met de nieuwe combinatie zes jaar vooruit te kunnen, maar dat bleek niet waar. In maart 2013 werd de combinatie 1-ABC-23 ingevoerd. In maart 2015 volgde al weer een nieuwe combinatie op de kentekenplaat AB-123-C. De combinatie die in de toekomst zal volgen is A-123-BC. In 1898 komt Nederland, als eerste land ter wereld, met een nationaal nummerbord, omdat politie te fiets de auto niet kan bijhouden. In 1906 komt er een nummerbord per provincie. Zo rijden Groningers met de letter A en Limburgers met de letter P. Tot 1951 bestaat elk nummerbord uit een letter van de provincie en maximaal 5 cijfers.

Volgorde van afgifte

In 1951 wordt er overgaan naar een landelijk systeem en worden nummerborden niet meer afgegeven per provincie, maar op volgorde van afgifte. Zo kan je aan het nummerbord zien hoe oud een auto is. Het eerste nummerbord van deze serie is ND-00-01.

In 1965 zijn de nummerborden met deze combinatie op en wordt overgaan op 00-01-AD. In 1973 is de volgende combinatie aan de beurt. De eerste auto met een kenteken uit deze serie, krijgt het nummer: 00-AD-01.

Nummerbord

In 1978 verdwijnen de blauwe nummerborden en zijn ze in Nederland voortaan reflecterend geel. Ook is het tijd voor een nieuwe combinatie. Nu met letters in de meerderheid in plaats van cijfers, aangezien deze combinaties zijn uitgeput. DB-01-BB is de eerste van deze serie.

In 1991 verschijnt wederom nu een nieuwe combinatie: DB-BB-01. In 1999 verschijnt het kenteken: 01-DB-BB. In 2000 is de invoering van het GAIK-systeem (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten). Alle kentekenplaten worden vervangen door de nieuwe geregistreerde en gecodeerde GAIK-kentekenplaat. Aan de zijkant is een blauw balkje met daarin: NL.

Kentekenplaat

In 2008 zijn ook de combinaties van twee letters, twee letters en 2 cijfers uitgeput. Na 57 jaar komt er een einde aan de tweetallen van letters en cijfers voor de blauwe en later gele nummerborden op auto's.

Een man uit Ermelo krijgt het eerste nieuwe kenteken: 01-GBB-1. De combinatie van twee cijfers, drie letters en één cijfer, kwam als de best te lezen en te onthouden combinatie naar voren uit onderzoek van TNO.

Met de nieuwe combinatie kunnen ongeveer 3 miljoen voertuigen een nieuw kenteken krijgen.

Eigenlijk zijn deze kentekens, twee cijfers, drie letters en één cijfer, al sinds 2005 in gebruik: bij brommers en snorfietsen. Ook rijden busjes sinds 2006 al met het nieuwe kenteken, aangezien de nummerborden van de oude combinatie bij dit type vervoersmiddel eerder op worden dan bij de personenauto’s.

Combinaties

In deze nieuwe combinatie worden geen klinkers gebruikt, ook de letter Y zal niet voorkomen. Gebruik van klinkers maakt de kans op woorden, die onaanvaardbaar of kwetsend gevonden kunnen worden.

Ook de letters C en Q zulen niet worden gebruikt, omdat deze te veel op een nul lijken. Daarnaast worden de volgende lettercombinaties niet gebruikt: GVD, NSB, TBS, SS en SD.

De W staat als eerste letter op het nummerbord als het gaat om een caravan, aanhangwagen of oplegger. AA blijft voorbehouden aan het Koninklijk Huis, CD is voor diplomaten, D voor brommers, voor snorfietsen en de M is gereserveerd voor motoren.
© 2008 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesKentekenplaten - geschiedenis en andere weetjesAan het kenteken op een auto kunt u zien hoe oud een auto is en waar hij vandaan komt in Europa. Maar wanneer is het ken…
Europese kentekenplatenEuropese kentekenplatenOp de Nederlandse autowegen kunt u auto's uit verschillende landen tegenkomen. Vaak is dan de vraag: wat betekenen die l…
Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk?Bij kenteken/nummerbord adres en naam achterhalen: Mogelijk?Er is niets zo vervelend als een persoon die niet verantwoordelijkheid neemt voor de schade die hij aanricht. Iemand die…
Motor kentekenplaat: alles wat u moet wetenMotor kentekenplaat: alles wat u moet wetenEen kentekenplaat voor een motor bestellen. Waar moet u op letten? Wat zijn de kosten? Wat zijn de kenmerken van zo'n mo…

Auto tunen hoe en watNa het kopen van je eventuele droomauto, wil je hem miasschien wat gaan opleuken, ook wel optisch tunen genoemd. Als je…
Vakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetVakantie met de auto: alles over de tolwegen en autovignetTolwegen en het autovignet in 2020. Wie door Europa reist, weet dat hij zijn portemonnee vaak moet trekken voor allerlei…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.