InfoNu.nl > Auto en Vervoer > Auto > De Hybride Motor

De Hybride Motor

Steeds meer mensen kiezen voor een zuinige hybride auto. Deze wordt aangedreven door een zuinige hybride motor. Deze motor is het geheim van de hybride auto, want dankzij deze motor wordt het verbruik van brandstof flink verminderd. Hierdoor is het goed voor de portemonnee en voor het milieu.

Een hybride motor

Het woord hybride verraad het geheim van een hybride motor eigenlijk al. Hiermee wordt namelijk duidelijk dat het een combinatie van een brandstofmotor en een elektromotor is. Een hybride motor is dankzij deze combinatie veel zuiniger dan alleen een brandstof motor. Hierdoor kiezen steeds meer mensen voor een hybride auto om zo de giftige gassen die ze uitstoten te verminderen.

Soorten

Voordat er uitgelegd kan worden hoe een hybride motor werkt, moet duidelijk zijn dat er drie verschillende soorten zijn. Deze soorten verschillen omdat zij op een andere manier gebruik maken van de combinatie van brandstofmotor en elektromotor. Dit zijn de soorten:
  • Serie geschakelde hybride motor
  • Parallel geschakelde hybride motor
  • Gecombineerde hybride motor


Serie geschakelde hybride motor

Deze manier is vooral geschikt voor auto of andere voertuigen die niet zo veel vermogen nodig hebben. Bij een in serie geschakelde hybride motor werken beide motoren even veel. De brandstofmotor wekt energie op waarmee hij een generator aandrijft. Deze generator geeft zijn energie door aan de elektromotor die op zijn beurt de wielen aandrijft. Hierdoor is het voertuig erg zuinig, maar zoals al eerder werd gezegd levert dit weinig vermogen op.


Parallel geschakelde hybride motor

Bij dit systeem worden de wielen door de brandstofmotor en door de elektromotor aangedreven. Tijdens het rijden wordt de elektromotor ook weer opgeladen. De omstandigheden bepalen eigenlijk welke combinatie wordt gebruikt. Er kan bijvoorbeeld alleen op de brandstofmotor worden gereden. Dit is het efficiëntste als het voertuig met een constante snelheid rijd. Bij het accelereren gaat de elektromotor een gedeelte van de opgespaarde energie gebruiken om de brandstofmotor te ondersteunen. Hierdoor kan er een kleinere brandstof motor worden gebruikt om dezelfde prestatie te leveren. Het verbruik van brandstof ligt bij het gebruik van dit systeem tussen de 15% en 20% lager. De Honda Civic Hybrid maakt van dit systeem gebruik.


Gecombineerde hybride motor

Het is ook mogelijk om beide systemen te combineren. Hierbij maak je dus zowel van een serie geschakelde hybride motor als van een parallel geschakelde hybride motor gebruik. Er zijn dus twee elektromotoren. De serie geschakelde elektromotor werkt in principe altijd als de auto rijdt. Dit gaat net als bij de eerste soort gecombineerd met een brandstofmotor en beide motoren werken evenveel. Daarnaast is er dus nog een elektromotor die parallel is geschakeld. Deze werkt dus alleen als dat nodig is en laad de rest van de tijd op. Deze elektromotor werkt dus alleen als er bijvoorbeeld wordt geaccelereerd. Dit gecombineerde systeem wordt in de Toyota Prius en in de Lexus RX400h gebruikt.


De werking

Als je eenmaal weet welke varianten er zijn zal de werking van een hybride motor een stuk simpeler zijn. Bij een hybride motor wordt de brandstofmotor ondersteund. Afhankelijk van het systeem dat wordt gebruikt is dit een tijdelijke of constante ondersteuning. Door de ondersteuning van de elektromotor wordt het verbruik en de uitstoot verkleind.
© 2008 - 2017 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Toyota Prius of de Honda Civic HybridDe Toyota Prius en de Honda Civic Hybrid zijn de best verkopende Hybride auto’s van het moment. Als je dus voor een hybr…
Hybride auto in Nederland enorm populairDe hybride auto is in Nederland erg populair. Dit komt met name door de gunstige belastingregels die er zijn voor hybrid…
Zuinige auto's: Lexus, Toyota (Auris, Prius), HondaZuinige auto's: Lexus, Toyota (Auris, Prius), HondaDe auto's worden steeds zuiniger. In 2011 heeft de ANWB een top 10 van auto's (stadsmodellen met een benzinemotor) gemaa…
Zuinige auto's: Honda Insight HybrideZuinige auto's: Honda Insight HybrideDe automarkt en autoverkoop heeft anno 2009 nogal wat te verduren. Met de verkoop van zuinige en schone auto's, is het n…
Honda Civic HybridDe Civic Hybrid is een van de zuinigste auto’s in omloop. Dit model is in 2006 op de markt gebracht en is een van de wei…

Reageer op het artikel "De Hybride Motor"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Dribbel
Gepubliceerd: 21-06-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Schrijf mee!