ABS Antiblokkeersysteem

Bij het kopen van een nieuw auto zul je de term ABS vaak tegen komen. Wat houdt deze term in en hoe werkt het? Hopelijk worden hier je vragen beantwoord over ABS.

Wat is ABS?

ABS is de afkorting van antiblokkeersysteem. Veel mensen hebben het idee dat het om een ingewikkelde en Engelstalige afkorting gaat, maar dit klopt dus niet.

Antiblokkeersysteem

Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat die wielen van een voertuig niet blokkeren tijdens het remmen. Wielen willen nog wel eens blokkeren als er flink geremd moet worden of als er geremd wordt terwijl de ondergrond erg nat is. ABS zul je vooral terug vinden in auto's en motoren.

Voordelen van ABS

Het Antiblokkeersysteem heeft als grote voordeel dat je de controle over het voertuig niet verliest. Als wielen blokkeren kan er namelijk niet meer mee gestuurd worden. Dit moet natuurlijk voorkomen worden. De nieuwere versie van het ABS zorgen ervoor dat er controle is per wiel. Hierdoor kan bij een ongelijk wegdek toch goed geremd worden.

Wat bij motoren een groot voordeel is, is dat je niet zo snel meer over de kop vliegt bij een noodstop. Dit is een van de grootste voordelen van het ABS voor motoren, omdat deze kwetsbaar zijn en op hun remmen moeten kunnen vertrouwen.


Kortere remweg?

Het antiblokkeersysteem hoeft er niet voor te zorgen dat de remweg korter wordt. Dit ligt aan de ondergrond. Een geblokkeerd wiel kan onder bepaalde omstandigheden namelijk zorgen voor een kortere remweg dan een niet geblokkeerd wiel. Op een losse ondergrond zal een geblokkeerd wiel zorgen voor een kortere remweg, maar het voertuig zal dan wel onbestuurbaar worden.

Hoe werkt ABS?

ABS voorkomt het slippen op een simpele manier. Bij het afremmen kan er een moment zijn waarop een wiel gaat slippen. Op dat moment zorgt het antiblokkeersysteem ervoor dat het remmen kort wordt onderbroken. In principe kan deze manier van remmen ook door de mens worden uitgevoerd, maar het ABS zal dit veel sneller doen. Ook zal het systeem sneller door hebben waarneer het om een slippend wiel gaat en niet iedere bestuurder zal deze handeling kennen. Tijdens het onderbreken van het remmen kan het zijn dat het rempedaal gaat trillen. Een verkeerde reactie is dan zelf het rempedaal los te laten. Zeker omdat het systeem vaak in noodsituatie geactiveerd wordt kan dit gevaarlijk zijn. Houdt bij een trillende rempedaal gewoon het rempedaal ingedrukt, zo kan het ABS het beste zijn werk doen.

Sensor

Het ABS maakt gebruik van een magnetische sensor. Deze meet hoe vaak een metalen ring langs komt. Deze metaal ring draait met het wiel mee, dus als het wiel blokkeert zal de metalen ring niet meer langs komen. Het systeem zorgt er dan voor dat het remmen kort wordt onderbroken. Als het wiel opnieuw blokkeert zal dit herhaalt worden.

ABS op Motoren

Omdat motoren al zo kwetsbaar zijn is het ABS bij motoren erg nuttig. Vanaf 1988 kwam BMW met de ABS I. Al in 1993 kwam de ABS II. Deze was minder zwaar dan de ABS I en werkte sneller en was daardoor dus effectiever. In 2001 kwam BMW met de ABS III. Deze werkte op beide wielen als er maar een van de wielen blokkeerde.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het anti blokkeer systeem (ABS)Veel mensen voelen zich veiliger in een auto met ABS. Dat is ook zo, het voertuig is in elke toestand goed bestuurbaar t…
Technische kennis: het onderhouden van je autoEen auto vraagt voor het nodige onderhoud. Het regelmatig laten controleren van je auto kan veel ongemakken voorkomen. B…
De remweg van een auto berekenenDe remweg van een auto berekenenDe remweg van een auto is langer dan u zou verwachten. Tussen het moment dat de bestuurder iets registreert en besluit o…
Veilig rijden in de sneeuwVanaf het moment dat ons land weer wit kleurt door de sneeuw, stijgt het aantal ongelukken. Gelukkig gaat het vaak om vr…

Airconditioning in uw wagen: tips voor een correct gebruikNu de zon terug in het land is, stijgen ook de temperaturen. Die warmte kan soms verstikkend werken in de oververhitte i…
Hoe haal ik mijn rijbewijsEindelijk is het zover. Je bent 18 jaar geworden en je mag je rijbewijs gaan halen. Maar zo makkelijk is het niet, er is…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 05-05-2008
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.