Verhuizen naar Duitsland: autorijden en regelgeving kenteken

Verhuizen naar Duitsland: autorijden en regelgeving kenteken Je wilt in Duitsland gaan wonen en hebt je goed voorbereid op je nieuwe woonsituatie. Toch kom je de meeste veranderingen tegen op het moment dat je daadwerkelijk in het land woont. Neem bijvoorbeeld een simpel iets als de auto op je naam laten schrijven. De Duitse papierwinkel is indrukwekkend en vraagt veel tijd en geduld, zeker wanneer er nog geen sprake is van digitalisering. Hoe zijn de regels in Duitsland anno 2017 omtrent het overschrijven van de auto?

Sta ingeschreven bij de gemeente

Om een Duitse auto op je naam over te laten schrijven moet je kunnen aantonen dat je daadwerkelijk in de desbetreffende gemeente staat ingeschreven. Je ontvangt een formulier als je je als bewoner inschrijft bij de gemeente. Vanaf het moment van inschrijving ga je gemeente belastingen betalen. Vergeet dit formulier niet mee te nemen als je de auto wilt overschrijven.

Persoonlijk kenteken

Alle Duitse auto's hebben een persoonlijk kenteken. Dit betekent dat wanneer je een andere auto koopt je de kenteken platen van de oude op de nieuwe auto monteert. De eerste twee letters geven de plaats aan waar de auto geregistreerd staat. Verhuis je naar een andere deel van Duitsland dan moet je weer opnieuw een kenteken aanvragen. Overschrijving doe je bij het gemeentehuis.

Kenteken kiezen en laten maken

Bij overschrijving heb je de keuze om zelf de letters en cijfers van je kenteken uit te kiezen. Voordat je zover bent heb je waarschijnlijk al een uurtje of meer in het gemeentehuis moeten wachten op je beurt. Als je overschrijving klaar is dan krijg je twee blanco nummerplaten. In de buurt van het gemeentehuis bevinden zich kleine ondernemingen die voor een redelijk bedrag, het kenteken in je nummerplaten ponst. Met deze nummerplaten ga je vervolgens terug naar het gemeentehuis. Weer wachten tot je aan de beurt bent om de papieren van het kenteken in ontvangst te nemen. Als het tegenzit ben je hier een dagdeel mee bezig! Alle voertuigen die de weg op gaan hebben een kentekenplaat. Alleen de kentekens van auto’s mag je zelf kiezen.

Tweedehands kopen

In Duitsland zijn occasions onder de €10.000 bijna niet te vinden bij een garagebedrijf. Je zult dan particulier moeten kopen zonder garantie. Oudere occasions worden opgekocht door buitenlandse autohandelaren. Ze worden te koop aangeboden zonder garantie. In de meeste gevallen zijn deze exemplaren voor de export. In Duitsland rijden er relatief weinig oudere auto’s. Men is blijkbaar bereid voor een auto goed te betalen.

Veilig en netjes op weg

Veiligheid op de wegen staat voorop in Duitsland. In de regel onderhoud men de auto keurig. Op tijd een servicebeurt, er wordt gewassen en gepoetst. Krasjes en deukjes worden het liefst zo snel mogelijk weg gewerkt. De auto wordt regelmatig gebruikt en is in veel gevallen een onmisbaar iets. De meeste gezinnen hebben meerdere auto’s.

Auto rijden is goedkoper

In Nederland is men in de veronderstelling, dat autorijden in Duitsland goedkoop is. Inderdaad is de aanschaf van een nieuwe auto goedkoper omdat men een ander BTW tarief heeft. De wegenbelasting is goedkoper maar dat kan per deelstaat verschillen. De verzekering is wel duurder. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden verschillende, uitgebreide verzekeringsmogelijkheden aan. Reparaties aan de auto zijn beduidend duurder dan in Nederland. De optie voor hergebruik van sloopauto’s is hier niet bekend. Werkplaatsen die alle merken auto’s repareren zijn het minst duur.

Duitse keuring is streng

Een verplicht voertuig keuring (TÜV) is om de twee jaar. Ook een aanhangertje, hoe klein en eenvoudig ook moet gekeurd worden! De keuring is streng. Zelf een vaste constructie bouwen op je aanhanger is verboden. Je mag namelijk geen gaatjes boren! Je moet zelf in de gaten houden wanneer je voortuig weer gekeurd moet worden want je krijgt hier geen melding van. De keuring wordt gedaan door een erkend keurmeester die niet in dienst is van het garagebedrijf waar de keuring plaats vindt. Als het voertuig niet goedgekeurd wordt dan ontvang je van de keurmeester een rapport waarop de punten van afkeuring vermeldt staan. Je hebt dan twee weken de tijd om het voertuig te laten maken bij een garage van eigen keuze. Bij goedkeuring van de keurmeester krijg je op de achter kentekenplaat een sticker waarop staat aangegeven wanneer je volgende keur moet plaats vinden.
© 2017 - 2024 Tinker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto overschrijvenAuto overschrijvenU kunt een auto laten overschrijven op het postkantoor. Neem dan wel de juiste documenten en delen van het kentekenbewij…
Uitleg over het kentekenbewijsUitleg over het kentekenbewijsAls u in het bezit bent van een motorvoertuig, zoals een auto of een motor, moet u een kentekenbewijs hebben. Het kentek…
Kentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsKentekencard in plaats van papieren kentekenbewijsSinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Deze vervanging is vooral gericht op…

Autorijden met slippers of teenslippersAutorijden met slippers of teenslippersU hebt het misschien wel eens gedaan op een warme zomerdag, autorijden met slippers. Dichte schoenen zijn op dit moment…
Private lease van een auto: De voor- en nadelenPrivate lease van een auto: De voor- en nadelenHet leasen van een auto wordt vaak in verband gebracht met werk. Een auto van de zaak is inmiddels een begrip dat bij de…
Tinker (1 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.