Je auto invoeren in Nederland als verhuisgoed

Je auto invoeren in Nederland als verhuisgoed Als je een tijd in een ander land in Europa hebt gewoond en je besluit terug te keren naar Nederland zijn er veel dingen die je moet regelen. Als je in het land waar je hebt gewoond een auto hebt en je besluit deze mee te nemen naar Nederland zul je de auto moeten importeren. Bij het importeren van een auto komt nogal wat papierwerk kijken. Echter, een goede voorbereiding is het halve werk. Als je weet wat je allemaal nodig hebt, wat je moet doen en welke instanties je tegenkomt in dit proces dan is het helemaal niet zo moeilijk om je auto te importeren.

Auto importeren en BPM

Als je een auto importeert vanuit het buitenland moet je BPM betalen. De BPM is de belasting die moet worden betaald voor personenauto's en motorrijtuigen. De BPM geldt in principe voor iedere auto die in Nederland geregistreerd wordt. De BPM moet ook worden betaald als je een nieuwe auto in Nederland koopt. Voordat je buitenlandse auto geregistreerd kan worden in Nederland zul je dus BPM-aangifte moeten doen. Het goede nieuws is, niet in alle gevallen hoef je de BPM ook te betalen als je remigreert naar Nederland. Als je auto bedoeld is voor privégebruik en het is een onderdeel van je inboedel, dat wat je met je verhuizing mee naar Nederland neemt, dan kun je een vergunning voor vrijstelling van de BPM aanvragen. Krijg je die dan hoef je de BPM niet te betalen. Als je gaat verhuizen vanuit het buitenland en je wilt je buitenlandse auto meenemen, vraag dan eerst een vrijstelling van de BPM aan bij de Belastingdienst. Na het invullen en opsturen van de formulieren ontvang je de vergunning binnen 8 weken.

Auto importeren en de RDW

Als je je auto gaat importeren naar Nederland moet je met je auto naar een RDW-keuringsstation. Er zijn meerdere keuringsstations door het hele land. Voor de locatie van alle keuringsstations kun je kijken op de website van de RDW. Bij de RDW wordt je auto gekeurd. Is je buitenlandse auto nog gekeurd en de RDW keurt de auto goed, dan kun je de buitenlandse APK meenemen. Hierna moet je de vergunning voor vrijstelling van de BPM die je hebt ontvangen van de Belastingdienst overleggen aan de RDW. Een voorwaarde voor het registreren van een auto in Nederland is wel dat je staat ingeschreven bij een gemeente. Naast het overleggen van de vergunning moet je ook een geldig identiteitsbewijs en een uittreksel uit het bevolkingsregister meenemen. Heb je deze documenten overlegd, dan krijg je van de RDW een gestempelde bevestiging. De RDW neemt je buitenlandse kentekenbewijzen nu in beslag en maakt hier kopieën van. Deze kun je tijdens de overbruggingstijd in je auto houden voor het geval je aangehouden wordt door de politie.

Aangifte doen van de BPM

Als de auto gekeurd is en je hebt de bevestigingsbrief van de RDW ontvangen, dan is het tijd om BPM-aangifte te doen. Het doen van aangifte van de BPM is een vrij lastig in te vullen formulier. Als je je vertrouwd voelt met het invullen van belastingformulieren dan kun je dit zelf doen. Er is echter ook een bedrijf, AutotelexPRO genaamd, dat zich heeft gespecialiseerd in het invullen van deze formulieren. Voor twintig euro kun je met behulp van een tool alle benodigde gegevens invullen. Het systeem vult vervolgens automatisch de aangifte voor je in. Per e-mail krijg je de aangifte in PDF-formaat toegestuurd. Vervolgens print je dit document uit, onderteken je het en je stuurt het samen met de berekening BPM en de gestempelde bevestiging van de RDW op naar de belastingdienst. Nu duurt het weer een aantal weken totdat je je Nederlandse kenteken opgestuurd krijgt. Nu moet je alleen de kentekenplaten nog laten maken, je buitenlandse autoverzekering opzeggen en een Nederlandse autoverzekering afsluiten.

Autoverzekering afsluiten

Tijdens het hele proces is het belangrijk dat je je buitenlandse autoverzekering niet opzegt. Tijdens de overbruggingsperiode is je auto gewoon verzekerd bij je oude verzekeraar. Als je je Nederlandse kenteken hebt ontvangen en de overbruggingsperiode hiermee wordt afgesloten kun je bij je oude verzekeraar een verklaring van opbouw van schadevrije jaren opvragen. Hiermee kun je de opgebouwde schadevrije jaren bij je buitenlandse autoverzekering meenemen naar je Nederlandse autoverzekering.
© 2017 - 2024 Omnia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto importeren of invoeren uit het buitenlandAuto importeren of invoeren uit het buitenlandEen auto invoeren uit het buitenland kan heel voordelig zijn. Voordat je een auto gaat importeren is het verstandig om a…
Importeren van een gebruikte autoImporteren van een gebruikte autoU bent opzoek naar een specifieke auto, maar deze is in Nederland niet, of slechts tegen hoge aanschafprijs verkrijgbaar…
Auto kopen: Waarop moet je letten bij aankoop van een auto?Een auto kopen is voor veel mensen toch een beetje griezelig maar dat hoeft het niet te zijn, wanneer je met een paar es…
Auto importeren uit DuitslandAuto importeren uit DuitslandEen auto importeren uit Duitsland vanwege het grote prijsverschil met Nederland, het raakt steeds meer in trek, en niet…

Autopraktijkexamen B: hoe het werkt en tipsAutopraktijkexamen B: hoe het werkt en tipsEindelijk is het zover. Je hebt autorijlessen gevolgd, je theorie-examen gehaald en je instructeur heeft je aangemeld vo…
Chiptunen van je auto, wat is het en hoe werkt het?Chiptunen van je auto, wat is het en hoe werkt het?Iedereen die een auto bezit denkt het wel eens: 'Was hij maar wat zuiniger' of: 'Was hij maar wat sneller'. Voor iederee…
Omnia (8 artikelen)
Laatste update: 14-02-2017
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.