Je auto winterklaar maken: 9 tips

Je auto winterklaar maken: 9 tips Winter op komst? Dan wordt het hoog tijd om je auto te checken en ervoor te zorgen dat hij klaarstaat voor de aankomende barre winterperiode. Binnen blijven in periodes van sneeuw en ijzel is altijd beter, maar soms moet je nu éénmaal met de auto de baan op. Bereid je auto heel goed voor op de winter en zorg voor een winterbeurt. Controleer de ruitensproeiervloeistof, zorg dat de deuren niet klemmen, controleer je accu en schaf eventueel winterbanden aan. In Nederland en België zijn de winters niet superstreng, maar dit weerhoudt niemand om tijdig zijn auto winterklaar te maken. Een winterbeurt is dus geen overbodige luxe.

Controleer de antivries ruitensproeiervloeistof

Een gewone ruitensproeiervloeistof kan onmiddellijk vastvriezen, zodra de vloeistof in contact komt met één van je autoruiten. Het is daarom aangeraden om antivries ruitensproeiervloeistof te gebruiken. Controleer ook altijd of er nog genoeg vloeistof aanwezig is. Gewoon water gebruiken is niet aan te raden.

Controleren van de accu

Een kapotte accu valt vaak voor in de wintermaanden. Deze kunnen immers niet goed tegen de koude. Een accu dien je te vervangen na ongeveer vijf jaar. Op de meeste accu’s is er een lampje dat aangeeft of de accu nog in goede staat is. Met een spanningsmeter kan je nagaan of er nog genoeg spanning op de accu staat. Een spanning van ongeveer 14 Volt is gewenst. Als de waarde veel lager, dan is de kans groot dat er iets mis is met de accu. Korte ritjes (minder dan een half uur) met de auto zijn niet goed voor de accu. De accu kan op deze manier niet op temperatuur komen en het opladen wordt onmogelijk of beperkt. Op termijn zorgt deze accu voor problemen en bestaat de kans dat je ’s morgens een lege accu hebt.

Zorg voor winterbestendige koelvloeistof

De koelvloeistof moet in de winterperiode opgewassen zijn tegen de koude temperaturen. Indien je er niet zeker bent dat dit zo is voor je auto, dan doe je er goed aan om langs te gaan bij je garage. Zij kunnen dit voor je checken en tegelijkertijd nagaan of je auto klaar is voor de winterperiode. De koelvloeistof mag je nooit bijvullen met water. Het is immers mogelijk dat het waterblok scheurt, omwille van het uitzetten van bevroren water.

Bekijk de mogelijkheid van winterbanden

Winterbanden zijn geen overbodige luxe, ook al ga je niet naar het buitenland op sneeuwvakantie. Ook in België en Nederland kunnen ze goed van pas komen. Winterbanden hebben meer grip op de weg, omdat ze meer groeven en nokjes hebben dan zomerbanden. Op deze manier kunnen ze meer water afvoeren, wat uiteraard zeer handig is als je door de sneeuw of op gladde wegen moet rijden. Bij tweedehands winterbanden moet je er goed op letten dat het profiel diep genoeg is. Wees je er goed van bewust dat winterbanden het risico op ongevallen slechts verkleinen. Je moet altijd goed blijven opletten en je rijgedrag blijven aanpassen aan de weg- en weersomstandigheden. Winterbanden herken je aan de letters M + S of een afbeelding van een vlokje sneeuw.

Test je sneeuwkettingen

Bij het monteren van de winterbanden, kan je tegelijkertijd even de sneeuwkettingen testen. Zorg er ook voor dat je heel goed weet hoe je de sneeuwkettingen moet aanbrengen. Het zou zonde zijn dat je niet meer weet hoe de sneeuwkettingen te monteren, als er gevaarlijk veel sneeuw ligt en je ze absoluut nodig hebt.

Auto winterklaar maken: zorg dat de deuren niet knellen

Het is best mogelijk dat je deur vastvriest, waardoor je deze niet meer openkrijgt. Je kan dit voorkomen door op regelmatige basis slotontdooier in de deursloten te spuiten. Denk eraan om de slotontdooier buiten je auto te bewaren. Je hebt immers niets aan een slotontdooier in je auto, wanneer je er zelf niet meer in kan omdat het slot vastgevroren is.

Neem de sterretjes uit de voorruit weg

Een barst of een sterretje in je ruit laat je best wegnemen vooraleer de winterperiode aanbreekt. Als het kouder wordt, dan krijgen de autoruiten het ook zwaarder. Wanneer de ruit sterk afkoelt, en tegelijkertijd van binnenuit verwarmd wordt, wordt de kans groter dat een sterretje een barst wordt. Een beschadiging groter dan 1 centimeter is onherstelbaar. Men zal dan een nieuwe ruit monteren.

Bron: Kaboompics, PixabayBron: Kaboompics, Pixabay

Zorg in de winter voor een optimaal zicht

Het zicht voor de bestuurder is erg belangrijk, zeker in de donkere en koude wintermaanden. Er bestaan enkele tips om het zicht optimaal te houden onder alle omstandigheden. Een zonnebril met polariserende glazen kan helpen bij een laagstaande zon. Veeg regelmatig de ruiten aan de binnenkant van de auto schoon, net als de binnenkant van de buitenspiegel. Het is ook handig om te checken dat alle lampjes op het dashboard branden. Zo ben je steeds zeker van licht tijdens de donkere winterdagen.

Andere benodigdheden in de winter

Zorg steeds voor een aantal benodigdheden in je auto.
  • Ruitenkrabber: dit is handig om de sneeuw en het ijs van je ruiten te verwijderen. Denk ook aan een trekker om het overtollige vocht van je ruiten te verwijderen.
  • Zeemlap: dit kan gebruikt worden om de binnenkant van je ruiten te wassen.
  • Voorruitscherm: deze leg je ’s avonds over de voorruit, en ’s morgens is je ruit nog helemaal schoon en niet bevroren.
  • Zaklamp: een zaklamp kan handig zijn in de donkere winterdagen om je te voorzien van licht.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoDe Winterbeurt - Wat te controleren aan de autoOnderhoud van de auto voor aanvang van de winter. Zodra mist, sneeuw en gladheid de Nederlandse wegen weer kunnen gaan b…
De Nationale Opel Testdag: Opel testen op winterklaar zijnDe Nationale Opel Testdag: Opel testen op winterklaar zijnIn 2009 organiseerde Opel in heel Nederland voor de 16e keer de Nationale Opel Testdagen. Dat jaar werden de testdagen v…
De auto winterklaar makenRegen, extreme kou, gladheid en vorst. Deze weersomstandigheden kunnen aankomende winter allemaal aanbod komen. Uw auto…
Is uw auto al winterklaar? Doe het zelfIs uw auto al winterklaar? Doe het zelfDe winter staat weer voor de deur. U heeft het wel eens meegemaakt, een flinke nachtvorst en deuren vastgevroren, sloten…

Trajectcontrole, een faire methode van snelheidsmeting?Trajectcontrole, een faire methode van snelheidsmeting?De term trajectcontrole verwijst naar een controlesysteem voor bewaking van snelheidslimieten, waarbij niet de snelheid…
Voor- en nadelen van een automaatrijbewijsVoor- en nadelen van een automaatrijbewijsRijden met een automaatrijbewijs is goed te doen, ook al denken sommige mensen dat een automaatrijbewijs alleen voor men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Antranias, Pixabay
  • Suzuki.be, http://suzuki.be/nl/blog/tips/je-favoriete-auto-winterklaar-maken-een-stappenplan, 16 oktober 2015
  • Stunneberg.com, http://www.stunnenberg.com/index.php?action=extra&extra=A_winterbeurt&lang=NL, 16 oktober 2015
  • Josvanboxtel.nl, http://www.josvanboxtel.nl/nieuws-acties/jos-van-boxtel-acties/winterbeurt-echt-nodig-ja, 16 oktober 2015
  • Afbeelding bron 1: Kaboompics, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.