15 Top tips voor een goedkope autoverzekering!

15 Top tips voor een goedkope autoverzekering! Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt je premie bepaald door verschillende factoren. Elke verzekeraar hanteert weer andere methoden om die te berekenen. Leer snel en eenvoudig welke aspecten de premie kunnen beïnvloeden. Dan kun je door handige keuzes te maken en slimme vragen te stellen de goedkoopste autoverzekering afsluiten die voor jou geschikt is. Je zult nooit exact weten hoe de verzekeraar je premie berekent, maar krijgt wel meer inzicht in de verschillen in berekening tussen autoverzekeringen. Met het groeiend aanbod aan autoverzekeringen van lokale verzekeraars, online verzekeraars en grote bedrijven zoals de HEMA, is er veel meer keuze en prijsconcurrentie. Hierdoor kan het zeker de moeite waard zijn zelf op onderzoek te gaan om de goedkoopste autoverzekering te vinden. Dit kun je doen door te informeren bij verschillende verzekeraars in je omgeving, zelf online informatie op te zoeken en te vragen naar ervaringen van je familie en vrienden.

Naast het vergelijken van verzekeringen zijn er echter ook kenmerken van jouw eigen situatie die de hoogte van je premie bepalen. Na het leren van de volgende tips begrijp je beter wat deze kenmerken zijn en kies je een autoverzekering met de laagst mogelijke premie en de juiste dekking.

Autoverzekering op Internet

Online autoverzekeringen zijn gemiddeld 10% tot 30% goedkoper, dus koop je verzekering via het internet. Je kunt hiervoor vergelijkingssites gebruiken zoals Independer.nl, Verzekeringssite.nl en Consumentenbond.nl. Zo heeft Verzekeringssite in 2011 een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat “een dure verzekeraar gemiddeld 2,7 keer meer rekende voor een autoverzekering dan een goedkope maatschappij met dezelfde en soms een betere dekking“.

Extra's en Aanvullingen

Door de hoge concurrentie tussen autoverzekeringen, worden er vaak extra's aangeboden in het verzekeringspakket. Niet alle extra's zijn echter op iedereen van toepassing of handig bij bepaalde auto's. Vaak betaal je er wel voor.

Zo is er de mogelijkheid om je auto te vervangen met een gelijkwaardige exemplaar in geval van een ongeval. De waarde van je auto waar echter vanuit wordt gegaan is niet die van aankoop maar de waarde vlak voor het ongeval. Dit is vaak slechts een fractie en dan niet de moeite waard om een hoge premie voor te betalen. Als je de waarde van je auto laag is, zou je er ook voor kunnen kiezen de dekking ingeval van schade te laten vallen.

Ditzelfde geldt voor aanvullende autoverzekeringen. Deze bieden niet altijd de extra zekerheid die je denkt, en kunnen overlappen met andere onderdelen van je autoverzekering of een andere verzekering. Zo is het vaak niet nodig om een extra auto rechtsbijstandverzekering te nemen als je al een algemene rechtsbijstandverzekering hebt. Ook kan het zijn dat je al via andere wegen dergelijke vergoedingen krijgt, bijvoorbeeld door je lidmaatschap van de ANWB.

Loop je autoverzekering dus goed na op extra onnodige diensten en vraag om deze uit het pakket te halen.

Leeftijdskorting

Vraag of de aanbieders een eventuele leeftijdskorting geven. Die kan al snel oplopen tot een aardige mindering op de premie. De grootste kans op een lagere premie door leeftijd maak je tussen de 26 en 55 jaar. De keerzijde hiervan is dat je als jongere met weinig rij-ervaring een hogere premie moet betalen. Ook is de autoverzekering doorgaans duurder voor een oudere, omdat de reactietijd en concentratie bij ouderen lager kan liggen.

Risico-arme locaties

Het postcode gebied waar je woont en/of werkt kan ook een rol spelen in het bepalen van de premie, doordat het risico op schade en diefstal kan verschillen per postcode. Zo zul je voor stedelijke gebieden een hogere premie betalen dan voor rustige omgevingen. Daarbij speelt ook de afstand die je aflegt tussen je woon en werkplaats een rol. Rijd je een aanzienlijk aantal kilometers om bij je werk te komen, dan is de kans groter dat je een ongeval meemaakt en een schadeclaim indient.

Schadeverloop

Je schadeverloop is een andere factor die een autoverzekeraar kan meenemen in het bepalen van je premie. Hierbij wordt vaak het bonus-malus systeem gebruikt. Voor elk schadevrij jaar ga je een trede hoger op de bonus-malus ladder. Maar voor elke schadeclaim die je schuld is, ga je een aantal treden omlaag. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe hoger je no-claim korting is. Hoe lager je staat, des te lager de korting en dus hoger de premie.

Wat de verhouding is tussen een schadeclaim en het aantal treden omlaag, verschilt per verzekeraar. Je kunt zelfs een negatief aantal schadevrije jaren hebben, als je nog maar kort verzekerd bent. Vraag bij de verzekeraar van je huidige autoverzekering hoeveel schadevrije jaren je hebt. Informeer ook bij meerdere verzekeraars naar de korting op het aantal schadevrije jaren.

Het kan voordeliger zijn om kleine schades zelf te betalen, zodat je de no-claimkorting niet misloopt. Als je een rij historie hebt met weinig of geen schadeclaims, kan het ook voordelig zijn je eigen risico te verhogen. Hierdoor wordt je premie lager. De kans is klein dat je ooit het bedrag zult moeten uitbetalen, en je bespaart flink op je autoverzekering.

Specifieke kenmerken van je auto

Model, merk, bouwjaar, bouwmaand, type brandstof en transmissie van je auto kunnen van invloed zijn op de hoogte van je autoverzekering.

Zware auto

Het gewicht van je auto is onder andere een bepalende factor voor de hoogte van je premie. De schade aan de eigendommen van anderen bij een ongeval met een zware auto is vaak groter en duurder om te repareren. De premie die je betaalt voor de Wettelijke Aansprakelijkheid is dan hoog.

Luxe auto

Bij luxe-auto's zijn er hoge kosten verbonden aan de reparatie van je eigen auto, en zal de premie ook aanzienlijk zijn. Een goede manier om je premie te verlagen is om in een kleinere en goedkopere auto te gaan rijden. Je betaalt dan ook minder aan wegenbelasting en benzine en je schrijft minder af.

Nieuwe auto

Hoe nieuwer de auto, hoe hoger de vervangingskosten zullen zijn. Ook zijn sommige modellen simpelweg betrouwbaarder dan andere. Als een auto erg oud is, kan hij ook weer minder betrouwbaar zijn dan een nieuwe auto. Kies bij aankoop voor een auto die als veilig bekend staat, hier houdt de verzekeraar ook rekening mee bij het vaststellen van de hoogte van je premie. Heb je een ouder of minder betrouwbare auto, investeer dan in aanpassingen die de auto veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan automatische veiligheidsriemen en airbags.

Sportauto

Voor sportauto's is het meestal moeilijk om een goedkope autoverzekering af te sluiten. Het risico op het veroorzaken van een ongeval met veel schade is immers hoger als je auto snel is. Er wordt gekeken naar het acceleratievermogen en aangenomen dat de bestuurder van een snelle auto geneigd is sneller te rijden. Hierbij kan ook leeftijd een rol spelen: de combinatie van een beginnende bestuurder met een snelle auto is een reden voor de verzekeraar om een hogere premie te vragen.

Duurzame auto

Rijd je een duurzame auto, dan maak je kans op een goedkope autoverzekering door hoge kortingen op je premie. Er zijn zelfs voorbeelden bekend van autoverzekeraars die voor rode auto's een duurdere autoverzekering afsluiten dan voor blauwe auto's, omdat rode auto's vaker betrokken zouden zijn bij ongevallen.

Bedenk goed welke kenmerken van je auto of toekomstige auto gunstig of negatief kunnen zijn op je premie, en vraag je verzekeraar om korting als je auto minder kans op schadeclaims maakt.

Pakketkorting

Verschillende verzekeraars bieden korting wanneer je meerdere verzekeringen bij hen onderbrengt. Verzeker alle auto's binnen je gezin op één polis en je krijgt vaak de hoogste premiekorting voor beide auto’s. Als je meerdere verzekeringen hebt en meerdere auto's binnen hetzelfde huishouden, is het zelfs te overwegen om alle verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Het kan niet alleen een goedkope autoverzekering zijn, maar ook een korting betekenen op het totale bedrag wat je aan je verzekeringen uitgeeft. Daarnaast bespaar je flink op extra administratie en houd je makkelijk overzicht.

Auto-cursus voor gevorderden

Soms bieden verzekeringsmaatschappijen specifieke auto-cursussen aan, zoals een slipcursus. Als je de cursus met goed gevolg hebt afgerond, kom je in aanmerking voor een goedkopere autoverzekering. Vraag naar de mogelijkheden bij je bestaande verzekeraar en andere verzekeraars. Het volgen van de cursus kost meestal minder dan het behalen van het certificaat oplevert. Controleer wel of het zakken voor de cursus geen negatieve gevolgen heeft voor je premie.

Loyaliteit

Ben je al langer verzekerd bij hetzelfde bedrijf, dan kun je kijken of je een beloning voor je trouw kunt krijgen. Wellicht is het mogelijk direct contact te onderhouden met een verzekeringsagent. Je kunt proberen om via die relatie korting te krijgen op je premie. In dat geval is een tussenpersoon wel handig.

Veilig parkeren

Parkeer op een beveiligde plek of in een parkeergarage. De kans op diefstal en schade wordt aanzienlijk kleiner, en je kunt navragen of in je dat geval recht hebt op een goedkopere autoverzekering.

Alarmsysteem en anti-diefstal

Verklein de kans op diefstal door de auto uit te rusten met een alarmsysteem en/of andere anti-diefstal maatregelen, en vermeld dit bij je verzekeraar. Dit kan een korting op je autoverzekering opleveren. Probeer van tevoren bij de verzekeringsmaatschappij erachter te komen welke alarmsystemen als risico verlagend worden gezien, en of korting mogelijk is.

Collectieve korting

Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een premiekorting als je lid bent van een bepaald collectief. Zo krijgen leden van United Consumers en Independer korting op hun autoverzekering. Ook is het mogelijk dat je via je werkgever korting kunt krijgen op een autoverzekering via een collectieve regeling.

Onderzoek bij welke groepen je bent aangesloten, en informeer naar de mogelijkheden. Voorbeelden van collectieve autoverzekeringen zijn onder andere die bij Ohra, Centraal Beheer en Univé. Je kunt ook de verzekeraar zelf vragen om een lijst met groepen waarmee collectieve regelingen zijn getroffen, en kijken of je al lid bent of lid kunt worden. Ook.

Als je geen lid bent van een groep, kun je toch gebruik maken van collectieve verzekeringen die gebaseerd zijn op specifieke kenmerken. Zo zijn er autoverzekeringen voor studenten, vrouwen en gepensioneerden.

Minder in de auto

De tijd die je doorbrengt op de weg en het aantal kilometers die je aflegt kunnen mee worden geteld bij het bepalen van de premie. Bij verschillende autoverzekeraars is de autoverzekering premie afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt. Rijd je weinig, dan betaal je minder. Geef dan ook niet teveel kilometers op, maar ook niet te weinig, want dat kan ten koste gaan van de dekking. Als je niet vaak rijdt of lange afstanden aflegt maak je kans op een goedkopere autoverzekering. Loop, fiets of pak het openbaar vervoer. Het is echter wel een korting die de verzekeraar niet automatisch aan zal bieden en waar je dus zelf naar moet vragen. Informeer bij verschillende verzekeringsmaatschappijen.

Premie betalen over langere termijnen

Door over een langere periode te betalen, zoals een half jaar of jaar, ben je vaak minder kwijt dan wanneer je elke maand betaalt. Als je het je kan veroorloven is het een handige keuze om direct voor het volledige jaar te betalen. Verzekeringsmaatschappijen zijn vaak gebaat bij een dergelijke betaling, maar vermelden niet altijd de premiekorting die je zo kunt krijgen. Of het bedrag dat je anders per maand meer betaalt.

De juiste gegevens

Het klinkt overbodig, maar controleer al je gegevens in je huidige autoverzekering en die je invult om een nieuwe af te sluiten. Fouten van de verzekeraar of die van jezelf kunnen ervoor zorgen dat je meer betaalt dan nodig is. Zo kan een fout in het kenteken of het VIN-nummer gevolgen hebben voor het berekenen van je premie. Loop je polis ook na op eventuele fouten in de pakket samenstelling. Klopt de dekking met wat je aangevraagd hebt? Zijn alle extra's en aanvullingen zoals gekozen? Het zorgvuldig nakijken kan je toekomstige kosten besparen.

Het vinden van een goedkope autoverzekering is nu een stuk makkelijker geworden. Je zult wel nog het nodige onderzoek moeten doen en proactief vragen moeten stellen aan de verzekeringsagenten. Verzekeraars zullen je niet automatisch de kortingen geven waar je voor in aanmerking komt. Het kost even moeite en tijd, maar is de besparing die het je oplevert meer dan waard. Hopelijk hebben bovenstaande tips je voldoende geholpen om je eigen onderzoek te starten. Heb je ervaringen, tips of aanmerkingen die je graag wilt delen wat betreft het vinden van een goedkope autoverzekering, laat dan een bericht achter in het gastenboek. Veel succes!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…

Het gebruik van auto's nu en in de toekomstHet gebruik van auto's nu en in de toekomstNieuwe technologische ontwikkelingen kunnen voor een efficiënter gebruik van de auto zorgen. Daarnaast zorgt de verander…
Tips bij het kopen van een tweedehands autoTips bij het kopen van een tweedehands autoSteeds vaker worden auto’s tweedehands gekocht. Waarom ook niet? Het is een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen! Wel zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.geldenrecht.nl/artikel/2011-03-23/grote-prijsverschillen-autoverzekeringen
  • http://www.z24.nl/ondernemen/extra-autoverzekering-vaak-onnodige-kosten
  • http://www.anwb.nl/verzekeringen/autoverzekering/dekking/beperkt-casco
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Autoverzekering
  • http://www.verzekeringssite.nl/
  • http://www.independer.nl/
  • http://www.consumentenbond.nl/
Lacuna (52 artikelen)
Laatste update: 20-02-2014
Rubriek: Auto en Vervoer
Subrubriek: Auto
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.